Hlavní obsah

Špotáková sbírá ceny jako Gott. K dokonalosti jí ale přece jen něco chybělo

Michal OsobaPrávo

Už vloni trhla rekord, když se poosmé stala Atletem roku. A Babora Špotáková svůj náskok dál navyšuje. Za sezónu, v níž vyhrála světový šampionát i Diamantovou ligu, byla šestatřicetiletá oštěpařka podeváté korunována domácí atletickou vládkyní.

Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch zazpívali atletickou verziVideo: Česká atletika

 
Článek
Fotogalerie

Poprvé jste vyhrála v roce 2007 a stále vládnete. Přijde vám to až neuvěřitelné?

To ano. Já se dozvěděla až z upoutávky na pořad, že můžu vyhrát už podeváté a přijde mi to neuvěřitelné. Už vloni mi říkali, že jsem jako Karel Gott na Slavících a nečekala jsem, že letos budu zase říkat, že jsem to vůbec nečekala. (úsměv) Samozřejmě i Kuba Vadlejch byl velký adept, sezónu měl skvělou, ale přece jen vítězství je vítězství.

Vy jste letos vyhrála v podstatě, co jste mohla. Byla to dokonalá sezóna?

Úplně dokonalá by byla, kdybych hodila i ten veteránský svěťák (68,34 m Němky Neriusové). Já sezónu začínala opatrně bez velkých ambicí a říkala si, že se tím budu bavit, nebudu tlačit na pilu a pak se to takhle krásně vyvrbilo.

Je to cesta, jakou se vydáte i v dalších letech, aby vaše tělo vydrželo?

Určitě. Teď jsem viděla ve Všechnoparty Martina Fuksu, který sice není v mém věku, ale vyprávěl, jak mu neskutečně prospěl vojenský přijímač ve Vyškově. Člověk se dva tři měsíce věnuje něčemu jinému, vypadne ze sportovního stereotypu a víc si odpočine. Takže i my pokračujeme dál ve stejném modelu, teď pojedu na rozehřívací soustředění do Jablonce.

Ve skupině budete mít zase po delší době parťačku, Nikolu Ogrodníkovou.

Je podobný typ jako já. Bývalá vícebojařka, ráda s ní budu běhat překážky… Je běhavá, vždycky jsem razila tuhle cestu, funguje u mě i v tomhle věku.

Co si můžete dovolit z doplňkových sportů? Třeba lyže by byly velký risk?

Někdy se to trenérům nelíbí. Ruda Černý byl vždycky větší střelec než Honza Železný. Když jsem byla u něj, jeli jsme na Hahnenkamm a to byl vystrašený, i když nebylo proč, největší hangy jsou zavřené. Můj styl stejně není se pouštět do risku, mě baví ty loučky, kam chodím s Janečkem, který už vloni lyžoval sám. Nepotřebuju kolmé stěny. Sice se úraz může stát i na těch loučkách, ale to by člověk nemohl dělat nic…

K běžkám máte jako jablonecká rodačka blíž?

Jednou v roce jedeme na týden, ale spíš je to pro mě takové nutné zlo si tam máknout. Možná právě proto, že jsem z Jablonce, mám na to takové vzpomínky, že to je dřina.

Jak jste vlastně nabírala síly po sezóně? Těšila jste se na dovolenou ve Španělsku i setkání s vaší dlouholetou soupeřkou Mercedes Chillaovou…

To byla jedna z nejkrásnějších dovolených, co jsme měli. Dva týdny jsme cestovali po Španělsku, byli jsme u Mercedes v Jerezu, kde to bylo nejlepší. Taková poznávací dovolená. My vždycky rádi jezdili do Maďarska, teď má ve Španělsku velkou konkurenci.

Reklama

Související témata: