Hlavní obsah

Mikrofony místo oštěpů! Vadlejch byl za Mekyho, Špotáková se omlouvala

Praha

To že má Česko špičkové oštěpaře, ví atletický svět už dávno. Ale že mezi nimi jsou i talentovaní zpěváci, odhalilo až vyhlášení Atleta roku. Duet na hudbu hitu Mira „Mekyho“ Žbirky a Marthy „Čo bolí, to prebolí“ vystřihli dva nejúspěšnější čeští atleti uplynulé sezóny, mistryně světa Barbora Špotáková a vicemistr světa Jakub Vadlejch.

Barbora Špotáková a Jakub Vadlejch zazpívali atletickou verzi hitu "Čo bolí, to prebolí".Video: Česká atletika

 
Článek
Fotogalerie

V minulosti už svůj pěvecký a showmanský talent předvedli překážkář Petr Svoboda, desetibojař Roman Šebrle, výškař Tomáš Janků či čtvrtkařské kvarteto Rychlých holek.

Teď se mikrofonu chopili dva bývalí tréninkoví parťáci a letošní vítězové Diamantové ligy. „Co hodíš, to přehodí někdo příště zas. To je to, co přihodí se každýmu z nás,“ pěla Špotáková. Anketu vyhrála už podeváté, ale poprvé si k přebírání ceny přidala i umělecké vystoupení.

Neodhadla možnosti

„První písnička se mi moc nelíbila, tak přišly na výběr jiné a zvolili jsme tuhle. Pak jsem zjistila, že je na mě dost těžká, asi jsem neodhadla své možnosti, ale to už bylo rozhodnuté, že budu zpívat,“ krčila rameny.

Písni dodal atletický text stejně jako v minulých letech Radan Dolejš. A nebyla to lehká práce. „Věděli jsme, že chceme, aby se letos vítězní atleti zapojili do programu, nejlépe písní. Do diáře jsem si úhledně napsal: Dr. Voštěp, tedy, že by to měla být oštěpařská píseň. Pak jsem se měsíc proklínal,“ přiznával textař. „Před Bárou a Kubou smekám svůj pověstný slamák,“ dodal.

Oštěpaři jsou zvyklí házet před desítkami tisíc diváků, ale sobotní večer jim přichystal zcela jiný typ vystoupení.

Sama se překvapila

„Ráno jsem byla hrozně nervózní, ale jelikož jsem si to vyzkoušela na generálce, bylo to celkem v pohodě,“ přiznala Špotáková. „Myslím, že jsem i sama sebe překvapila výkonem, k jakému jsem se vybičovala,“ usmívala se zpívající oštěpařka.

„Cvičila jsem tak ve zdravé míře. Protože jednou jsem to zkoušela a druhý den téměř neměla hlas,“ líčila.

Svému čtyřletému synu Jankovi přitom zpívá často. „Ale to je velký rozdíl. Když si vezmu, že lidi krásně zpívají, sní o tom, že budou někdy zpívat v televizi… A já moc zpívat neumím a tu příležitost jsem měla. To se jim trošku omlouvám. Teď už budu zpívat jen se Třema sestrama, jestli mi to Fanánek dovolí,“ usmívala se.

Je pro každou špatnost

I Vadlejch zpíval před podobnou kulisou poprvé, ale ukázal se jako velmi zdatný zpěvák. „Měl jsem školní zkušenosti, zpívám hrozně rád, třeba i na soustředění, když vezmou tyčkaři Michal Balner nebo Lukáš Posekaný kytaru,“ vyprávěl.

A tak na nabídku tvůrců pořadu kývl. „Chvíli jsem o tom přemýšlel, ale i žena mě přesvědčovala, ať do toho jdu. Jsem pro každou špatnost,“ ujišťoval čerstvý manžel slovenské vícebojařky Lucie Slaničkové (nyní Vadlejch).

Doma pilně cvičil, naučil se i text své pěvecké kolegyně. „Tak jsem se jen bál, abych nezpíval i její část,“ vtipkoval.

Reklama