Hlavní obsah

Proměny českých atletů. Kudlička fandí Americe, Špotáková Austrálii, z Masláka bude Afričan

Ostrava

Dva atletické vrcholy světového významu bude v příštím roce hostit Ostrava. K tradiční Zlaté tretře (13. 6. 2018) se v září připojí Kontinentální pohár pro nejlepší atlety jednotlivých kontinentů, který bude Městský stadión ve Vítkovicích hostit 8. a 9. září. Nezůstane ale jen u těchto dvou akcí. Sever Moravy bude žít díky projektu Ostrava fandí kontinentům po celý rok.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Špotáková

Článek

Zapojí se do něj žáci základních a středních škol napříč Moravskoslezským krajem a nejlepší sportovci se následně představí v předprogramu Kontinentálního poháru přímo na stadiónu v Ostravě.

Ambasadory jednotlivých kontinentů, za které budou děti soutěžit, se staly světové atletické hvězdy dálkař Mike Powell (Amerika), Jana Pittmanová (výběr Asie a Oceánie), mistryně světa v běhu na 400 m překážek Nezha Bidouaneová (Afrika) a bývalý světový rekordman v běhu na 110 m překážek Colin Jackson (Evropa). „V Ostravě jsem byl několikrát a pokaždé se mi dostalo opravdu vřelého přivítání a podpory od atleticky znalého publika. Proto jsem rád, že se v roli ambasadora vrátím. Je to pro mě čest," vzkázal Jackson.

Českými patrony projektu Ostrava fandí kontinentům jsou dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková (Asie a Oceánie), halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák, stříbrný medailista z mistrovství Evropy ve skoku o tyči Jan Kudlička a juniorská mistryně světa ve výšce Michaela Hrubá (Evropa). „Každý projekt, který přitáhne děti ke sportu, je důležitý. Proto jsem nad nabídkou stát se tváří této akce neváhal ani chvíli. Jako rodák z Havířova jsem navíc rád, že se podobný projekt koná právě v našem regionu," řekl patron Afriky Maslák.

Americkému kontinentu bude fandit rodák z Opavy tyčkař Jan Kudlička. „Kontinentální pohár je týmovým soubojem a projekt Ostrava fandí kontinentům bude také soubojem týmů, akorát těch školních. Rád budu v uvozovkách americkým dětem fandit, ty dospělé bych ale v září rád porazil," naznačil Kudlička, že by se velmi rád v barvách Evropy představil i na zářijovém Kontinentálním poháru. „Budou tady jen ti nejlepší na světě. Ostrava nikdy nic lepšího neviděla," upozornil český tyčkař. Do projektu se přihlásilo 30 základních škol a 27 středních škol z Moravskoslezského kraje.

Reklama