Hlavní obsah

Hejnová se chystá soudit s Českou poštou kvůli známce

Překážkářka Zuzana Hejnová se chystá soudit s Českou poštou kvůli podobě poštovní známky vydané k loňské olympiádě v brazilském Riu de Janeiro. Dvojnásobná mistryně světa tvrdí, že na známce je ona, a státní podnik vyzvala, aby známku nevyužíval. Pošta to odmítla, na známce podle firmy není Hejnová. Atletka teď po poště u soudu požaduje víc než milión korun.

Foto: Česká pošta

Známka České pošty s motivem OH 2016

Článek
Fotogalerie

Poštovních známek k Riu vyšlo půl miliónu o hodnotě 32 korun. Hejnová našla fotografii, o které je přesvědčená, že byla předlohou pro známku. Letos v květnu kvůli známce poslala předžalobní výzvu a před měsícem žalobu. "Poštu jsem kontaktovala krátce poté, ale dozvěděla jsem se vždy, že na známce nejsem já," uvedla Hejnová pro MfD.

Po České poště atletka žádá 900 000 korun za bezdůvodné obohacení a 150 000 Kč za nemajetkovou újmu. Pokud spor vyhraje, chce peníze věnovat na atletickou přípravu dětí, řekla deníku.

Stanovisko České pošty potvrdil mluvčí podniku Matyáš Vitík. "Na poštovní známce je vyobrazena fiktivní žena," cituje ho MfD. Žaloba podle mluvčího není důvodná. Kdyby na známce byla skutečně Hejnová, měla by pošta podle zákona povinnost získat nejdřív její souhlas. To však neudělala.

Hejnová získala v roce 2013 a předloni titul mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek. Ze stejné disciplíny má také bronzovou medaili z olympiády v Londýně v roce 2012.

Reklama

Související témata: