Hlavní obsah

Super úspěch, jásal Holuša nad historickou medailí. Češi v mrazu drkotali zuby

Šamorín

Třiadvacet let čekání skončilo, Česko si poprvé veze medaili z mistrovství Evropy v krosu. Česká atletika naplno využila toho, že disponuje hned několika výbornými mílaři a zásluhou kvarteta Simona Vrzalová, Filip Sasínek, Kristiina Mäki, Jakub Holuša získalo ve slovenském Šamoríně stříbrné medaile ze smíšené štafety.

Foto: Aleš Gräf/graf.cz

Rozjařené české kvarteto, zleva Jakub Holuša, Filip Sasínek, Kristiina Mäki, Simona Vrzalová.

Článek

V luxusním areálu nedaleko Bratislavy, kde se nachází zázemí pro 27 olympijských sportů i dostihové závodiště, si smíšená štafeta odbyla premiéru. „Napadlo nás, že bychom mohli vytvořit silný tým, i když v medaili jsem úplně nevěřil. Také záleželo, koho postaví ostatní,“ hlásil finišman týmu Holuša.

I když české kvarteto hřál zisk stříbra, ve značném chladu a silném větru bylo po vyhlášení nabaleno v bundách. „Hrozná zima,“ drkotala zuby Mäki. „Ale pro nás bylo dobře, že trať byla tvrdá. Na měkčí bychom ztráceli,“ věděl Holuša, pátý muž letošního mistrovství světa v Londýně na 1500 m.

Potítka místo kolíků

Členové štafety si po patnáctisetmetrových okruzích předávali místo obvyklého kolíku speciální potítka. „Nacvičili jsme si to už v sobotu, předávky jsme měli nejrychlejší,“ usmíval se Sasínek, jenž bral letos bronz na halovém mistrovství Evropy.

Taktický plán Čechů byl jasný. „Snažila jsem se doběhnout tak, abych předávala s co nejmenší ztrátou,“ líčila Vrzalová, která ale nakonec předávala první. „Udržet čelo, aby Kuba mohl předvést to, co umí,“ přitakával Sasínek. Holuša vbíhal do posledního kola se ztrátou na Brita Marshalla, ale v kontaktu se Španělem Gómezem.

„Brit utekl, tak jsem zvolil taktiku běžet na jistotu. Využil jsem zkušenosti, nechal Španěla tahat a pak nastoupil,“ líčil Holuša proslulý svými skvělými finiši. „Je to super úspěch a myslím, že za rok můžeme být zase silní,“ těší se.

Reklama