Hlavní obsah

Světový šampión čelí dalšímu podezření. Porazil Gatlin Bolta díky dopingu?

Praha
Aktualizováno

Úřadující světový šampión na 100 metrů Justin Gatlin opět čelí podezření z dopingu. Vyšetřováni už jsou jeho bývalý trenér Dennis Mitchell a agent Robert Wagner, kteří měli s poskytováním nedovolených látek svým svěřencům souhlasit. Podle zahraničních médií šlo o testosteron a růstový hormon.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Justin Gatlin.

Článek

Když v srpnu na světovém šampionátu v atletice v Londýně vyhrál závod na sto metrů, všechny šokoval. Pětatřicetiletý Justin Gatlin tehdy ve finále časem 9,92 porazil svého krajana Christiana Colemana i světového rekordmana Usaina Bolta, který si tak z posledního individuálního závodu na mistrovství světa odvezl bronz.

Diváci po závodě na amerického sprintera bučeli a pískali. I předseda Mezinárodní atletické federace (IAAF) Sebastian Coe prohlásil, že není nadšený z toho, že zlato vyhrál závodník, který byl v minulosti už dvakrát potrestán za doping. Poprvé to bylo v roce 2001 za užívání přípravku, který bral Gatlin od dětství kvůli poruše pozornosti. IAAF ho ale nakonec omilostnila.

V roce 2006 byly v jeho těle nalezeny stopy zakázaného anabolika testosteronu a sprinter dostal osmiletý trest, který mu byl později zkrácen na polovinu. A nyní čelí dalšímu podezření. Americká antidopingová agentura a IAAF ho vyšetřují poté, co byla zveřejněna tajná zpráva listu Daily Telegraph, v níž Gatlinův bývalý trenér Dennis Mitchell a agent Robert Wagner hovoří o užívání zakázaných látek.

S filmaři si hrál

V dokumentu se uvádí, že reportér britského listu navštívil tréninkový kemp na Floridě, kde se vydával za filmaře, aby zde natočil snímek o sportovcích. Wagner tehdy nabízel svým svěřencům testosteron a růstový hormon. Opatřit mu je měl jistý rakouský lékař. Zmínit se měl, že přípravky používá i Gatlin.

Mitchell zase údajně prohlásil, že tyto látky dopingovými testy nelze odhalit. Oba nyní jakoukoli vinu odmítají. „Věděl jsem při natáčení o co jde, a tak jsem si s filmaři schválně hrál," prohlásil Wagner. „Nikdy jsem žádnému ze svých svěřenců nenabídl užívání nedovolených látek, ani jsem o tom neměl povědomí," uvedl Mitchell.

"Neberu žádné nedovolené prostředky. Byl jsem šokovaný a překvapený, když jsem zjistil, že by měl můj trenér co do činení s tímto obviněním," napsal na Instagram Gatlin. "Využiju všech možností na svou obranu. Nikomu nedovolím, aby o mně takto lhal. Více to komentovat nebudu, nyní je to na mých advokátech."

Gatlinovi právníci uvedli, že testy v posledních pěti letech neprokázaly, že by olympijský vítěz z roku 2004 nějakou zakázanou látku užíval. Na informaci zareagoval i šéf IAAF. „Tato obvinění jsou mimořádně závažná. Věřím, že nezávislé oddělení integrity Mezinárodní atletické federace celou záležitost prošetří v souladu se svým mandátem," řekl Sebastian Coe.

Reklama