Hlavní obsah

Železný doma házel naposledy: přes 82 metrů

Do vzdálenosti 82,19 metru poslal v úterý Jan Železný oštěp při svém posledním závodě kariéry. Světový rekordman prožil na stadiónu v Mladé Boleslavi, na místě, kde s atletikou začínal, soutěžní derniéru v exhibičním vystoupení společně s českými nadějemi. Rozloučit se přišly legendy tuzemské atletiky, soutěžili i mladí talentovaní závodníci. Nechyběla ani Barbora Špotáková, která se blýskla hodem dlouhým 65,03 metru.

Článek

Železného trochu pobolívala Achillova šlacha, s níž laboroval před olympiádou v Sydney, a tak s největší pravděpodobností nakonec nepojede na nedělní závod do japonské Jokohamy, který měl být definitivně poslední v jeho dvacetileté kariéře mezi světovou špičkou. "Za čtyři dny zase závody, to bych asi nezvládl," přemítal Železný.

Ve čtyřiceti letech předal při dnešním závodu trojnásobný olympijský vítěz a mistr světa zkušenosti mimo jiné také dvanáctiletému Janu Kubešovi, synovi bývalého slavného koulaře. Ten hodil 39,60 metru. "Talenti musí jít za svým cílem. Jsou tady někteří šikovní a mají šanci si v budoucnosti sáhnout na medaili. Bára (Špotáková) je vynikající, medaile bude vozit hodně často," prohlásil Železný.

Šebrle vrhal koulí

Nejdelší hod dnes předvedl Železný při úplně posledním, čtvrtém hodu, před tím dvakrát atakoval 82 metrů (81,92 a 81,99). Druhý pokus se mu nepovedl a úmyslně jej přešlápl. V dosavadních 245 závodech s novým typem oštěpu v kariéře dosáhl průměrné délky hodů rovných 85 metrů a připsal si 148 vítězství, což je úspěšnost 65 procent. Dnešní závod byl 246. a podle všeho úplně poslední.

V doplňkových disciplínách závodili v Boleslavi například olympijský vítěz a světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle, jenž vrhal koulí, ve stejném sektoru byla i tuzemská jednička Petr Stehlík. Do výšky skákal Svatoslav Ton, naopak vítěz Světového poháru Tomáš Janků odpočíval, ale Železného pozdravit přišel. Překážky běžel i Stanislav Sajdok.

Železný se po závodu dočkal ovací asi osmi stovek diváků. Po závodu dostal veliký dort ve tvaru stadionu s vyznačenou oštěpařskou výsečí ze svíček. "On to na sobě nedává znát, ale hodně to prožívá," prozradil Železného manažer Alfons Juck. Oštěpař dostal mimo jiné i za každou sezonu ve špičce jednu třílitrovou láhev speciální edice vína se zvláštní etiketou.

Reklama