Hlavní obsah

IAAF udělila neutrální status dalším devíti ruským atletům

Lausanne

Mezinárodní federace IAAF udělila dalším devíti ruským atletům pro letošní rok status neutrálních sportovců, který jim umožní závodit na mezinárodní scéně navzdory stále platnému trestu pro ruský svaz. Povolení dostal mimo jiné překážkář Sergej Šubenkov, jenž směl závodit i vloni a jemuž stačila zjednodušená žádost o prodloužení.

Foto: David Gray, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vedle sedmadvacetiletého úřadujícího vicemistra světa, jenž je největší hvězdou na seznamu, získala povolení jedna sprinterka a sedmička chodců a chodkyň. Mezi nimi i stříbrný medailista ze závodu na 20 km z loňského MS v Londýně Sergej Širobokov.

IAAF v lednu oznámila, že obdržela více než 80 žádostí o povolení startů a přednostně prověřila ty atlety, kteří chtěli závodit na halovém mistrovství světa v Birminghamu. Kladně dosud IAAF vyřídila 30 žádostí, dalších 30 zamítla. Celkem už eviduje 140 uchazečů.

Zákaz startů ruských závodníků v mezinárodních soutěžích trvá od listopadu 2015, kdy IAAF suspendovala kvůli státem podporovanému dopingovému programu celý ruský svaz. Naposledy IAAF distanc potvrdila letos v březnu. Dál ale platí, že atleti, kteří prokážou, že byli delší dobu testováni mimo ruský antidopingový systém, mohou závodit jako neutrální sportovci.

Reklama

Související témata: