Hlavní obsah

Šestice atletů se výkony v extralize kvalifikovala na mistrovství Evropy

V prvním kole atletické extraligy na pražské Julisce přibylo šest limitářů pro mistrovství Evropy v Berlíně. Požadované výkony splnili Dominik Záleský a Klára Seidlová v běhu na 100 metrů, Pavel Maslák na dvoustovce, výškařka Lada Pejchalová, Vít Müller v závodu na 400 metrů překážek a koulařka Markéta Červenková. Už jistá účastnice evropského šampionátu oštěpařka Nikola Ogrodníková potvrdila výbornou letošní formu výkonem 64,19 metru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český atlet Pavel Maslák.

Článek

Maslák vstoupil do letní atletické sezóny dvoustovkou za 20,77 sekundy. O 14 setin zaostal za Slovákem Jánem Volkem, který ovládl obě sprinterské tratě. „Čas je docela kvalitní, takže jsem spokojený," uvedl trojnásobný halový mistr světa na čtvrtce.

Záleský splnil limit už v rozběhu časem 10,29 sekundy o tři setiny. Seidlová výkonem 11,46 vyhověla kritériu o jedinou setinu. „Neběželo se mi moc dobře. Snad tam ještě nějaká rezerva je," uvedla na Facebooku atletického svazu po závodu, v němž měla ideální podporu větru 2,0 m/s.

Pejchalová si výkonem 190 cm vyrovnala osobní rekord z roku 2016. „Pořád jsem se přes tu výšku nemohla dostat, měla jsem z ní trochu strach, ale povedlo se to," řekla devatenáctiletá výškařka. Müller vyhrál 400 metrů překážek za 50,35, limit pokořil o 35 setin.

Červenková ve vrhu koulí prvním pokusem dlouhým 16,63 zaostala za limitem o jeden centimetr. V poslední sérii už ho splnila výkonem 16,76.

První kolo extraligy vyhráli loňští šampióni - muži Dukly a ženy USK Praha.

Reklama

Související témata: