Hlavní obsah

Basketbalista podstoupil dopingovou kontrolu. Ta ukázala, že je těhotný

Monako/Praha
Aktualizováno

Americký basketbalista Donnel Cooper dostal od organizace FIBA trest za podvod při dopingové kontrole. Ta totiž odhalila, že moč, kterou osmadvacetiletý bývalý hráč klubu AS Monako předložil komisařům, obsahovala hormon, jenž vzniká v těle během těhotenství.

Foto: Profimedia.cz

Americký basketbalista Donnel Cooper neprošel v roce 2018 dopingovou kontrolou.

Článek

Donnel Cooper se v NBA prosadit nedokázal. Od roku 2013 ale úspěšně působil na evropském kontinentu. Americký sportovec hrál v ruské, řecké a francouzské basketbalové lize. Naposledy nastupoval za klub AS Monako. V roce 2018 ale monacké působiště opustil a vrátil se do USA, tehdy tvrdil, že z rodinných důvodů.

„Momentálně se nedokážu plně soustředit na basketbal, a nechci proto škodit týmu. Týmu, který miluji a který reprezentuje Monacké knížectví, díky němuž jsem prožil jedinečný zážitek," prohlásil tehdy Cooper. Podle britského deníku The Independent byl však pravý důvod jeho odchodu poněkud odlišný.

Federace FIBA mu totiž udělila dvouletý zákaz činnosti kvůli podvodu při dopingové kontrole. Ta odhalila, že vzorek moči, který Cooper předložil komisařům, obsahuje hormon, který produkuje placenta během těhotenství. A tak nebylo pochyb o tom, že basketbalista při testu podváděl.

Zákaz startu rodákovi z Chicaga vyprší v létě 2020. Podle dostupných informací Cooper při dopingovém testu předložil moč své přítelkyně. FIBA i AS Monako se podle britského deníku k novým skutečnostem ohledně Cooperova konce v klubu odmítly vyjádřit.

Reklama

Související témata: