Hlavní obsah

ČR - Jordánsko 98:67Čeští basketbalisté zakončili přípravný turnaj výhrou

Čeští basketbalisté zakončili přípravný turnaj v Praze výhrou nad Jordánskem 98:67. První herní test před zářijovým startem na mistrovství světa v Číně zvládli svěřenci Ronena Ginzburga bez porážky. Nejlepším střelcem vítězů byl devatenáctiletý Vít Krejčí s 15 body. Příští týden od pátku do neděle se představí v Hamburku proti Polsku, Německu a Maďarsku.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Český basketbalista Šimon Puršl mezi Jordánci Fadim Ibrahimem (vlevo) a Yousefem Abu Wazanehem.

Článek

Kapitán Pavel Pumprla byl rád, že se hala na Královce na zápasy zaplnila a reprezentanti si užili skvělou atmosféru. "Samozřejmě jsme trochu měli obavy, ale cestu si sem našlo hodně lidí a věřím, že se dobře bavili. Myslím, že to bylo hlavně díky Satymu (Tomáši Satoranskému), který táhne, a s ním, troufnu si říct, celý český basket, a také díky všem úspěchům, co se dějou," řekl Pumprla.

Jordánci, kteří prohráli oba předchozí duely na turnaji a s Polskem dokonce o 41 bodů, drželi s domácím výběrem krok do osmé minuty. Na začátku sice česká hvězda Satoranský připravil lahůdkově zakončení pro Hrubana i Balvína, sám pak přidal pět bodů, ale tým z Blízkého východu se držel ještě do stavu 14:14.

Potom ale Bohačík trojkou odstartoval dvanáctibodovou českou šňůru zakončenou na začátku druhé čtvrtiny trojkou kapitána Pumprly. Český náskok se v prvním poločase vyšplhal až na 19 bodů a diváci mohli vidět například krásnou přihrávku Šiřiny mezi nohama na Krejčího, který zakončil smečí. Právě devatenáctiletý benjamínek týmu si pak během šesti minut stačil vylepšit bilanci na deset bodů.

Trenér Ginzburg protočil ve hře všech třináct hráčů ze soupisky pro zápas a poprvé se zapojil i Mareš. Na turnaji nehráli z nominované patnáctky jen rekonvalescent Kříž a nemocný Schilb. Všichni hráči se zapsali mezi střelce včetně Mareše, který v minulých dvou duelech nehrál.

"Je to potřeba pro pohodu v týmu, každý si chce jít zahrát a pro ty, co toho v nároďáku nemají za sebou tolik, znamená ukázat se doma a dát si body ještě o něco víc. Je to velké plus, bůhví, kdy tady zase nějaký turnaj bude," prohlásil Pumprla.

Náskok domácích narostl i na 34 bodů, Jordánci jej pak dokázali ještě snížit. Přestože jen těsně Češi nedosáhli na stobodovou hranici, dvojcifernou bilanci mělo nakonec pět českých střelců - vedle Krejčího i Peterka (13), Bohačík, Pumprla a Puršl (všichni 10).

"Celkově to byl dobrý turnaj, ale poslední zápas pro nás nebyl test. Na druhou stranu se každé utkání hodí a kluci z lavičky ho zvládli dobře, takže jsme to využili," řekl Ginzburg.

"První dva zápasy a zvlášť ten s Polskem toho samozřejmě ukázaly hodně, je na čem pracovat, v obraně i v útoku. Teď se k nám připojí Blake Schilb a Martin Kříž, takže budeme mít zase další možnosti," doplnil Ginzburg.

Jako tečku za domácím turnajem se část reprezentačního výběru přesunula smíchovskou náplavku zahájit charitativní akci "Hoď si pro dobrou věc" na podporu basketbalistů na vozíku.

Český basketbal Cup mužů v Praze:
ČR - Jordánsko 98:67 (23:14, 56:37, 78:49)
Nejvíce bodů: Krejčí 15, Peterka 13, Bohačík, Pumprla a Puršl po 10 - Ibrahim 16, Alavádí 13, Aldvajrí 12. Fauly: 17:18. Trestné hody: 18/11 - 12/8. Trojky: 11:7. Doskoky: 35:41.
Polsko - Tunisko 64:75 (16:21, 32:34, 47:60)
1.ČR330259:2096
2.Tunisko321221:2125
3.Polsko312232:2074
4.Jordánsko303186:2703

Reklama

Související témata: