Hlavní obsah

Japonsko - Česko 76:89Paráda! Čeští basketbalisté slaví na MS první výhru a drží naději na postup

Aktualizováno

Čeští basketbalisté po výborném výkonu porazili na čínském mistrovství světa Japonsko 89:76, když zahráli v Šanghaji výborně v obraně a střelecky mužstvo táhli především zdálky výborní Blake Schilb s Jaromírem Bohačíkem, kteří dali shodně 22 bodů. Ve čtvrtek se národní tým utká v přímém souboji o postup s Tureckem.

Foto: Mudra ČBF/Václav, ČTK

Český basketbalista Tomáš Satoranský zakončuje akci přes Jutu Watanebeho v utkání skupiny E na mistrovství světa.

Článek
Fotogalerie

Český tým začal výborně v obraně a hlavně dokázal držet vysoké tempo na obou polovinách hřiště. Už po 3. minutách vedl 7:2, ale Japonci začali hrát hodně drsně na klíčového reprezentanta Satoranského. Když se rozstříleli Tanaka s Watanabem, bylo ještě během první čtvrtiny srovnáno. Národní tým si však udržel skvělou defenzivní činnost, dobře přebíral všechny japonské clony a v útoku volil odvážné nájezdy pod koše.

Když pak navíc proměnili opakovaně své trojkové pokusy Schilb a Bohačík, bylo to 33:25 po čtvrthodině hry. Česká střelba z dálky s téměř padesátiprocentní úspěšností na Japonce zjevně platila. „Jak se soupeř snažil hodně zaměřit na Satyho, aby nebyl na míči, otevíral se prostor k zakončení našim kanonýrům," tvrdil v České televizi pivot Martin Kříž, který začal v základní sestavě a dařilo se mu dlouho velmi dobře střežit devítku letošního draftu NBA Hačimuru.

Práci pod košem v dresu soupeře pak tedy musel víc obstarávat naturalizovaný Američan Fazekas, jehož dědeček uprchl z rodného Maďarska v roce 1956 po vojenském zásahu Sovětského svazu. Japonci ale točili jen sedm hráčů, zatímco české mužstvo mohlo spoléhat na širší rotaci. Zejména Schilbovi vyhovovalo, že na něj obrana nebyla tak těsná a pálil takřka neomylně.

Vedení reprezentantů 60:49 třináct minut před koncem vedlo soupeře k tomu, že zkusil hrát zónu a trochu tím přistřihl Ginzburgovým svěřencům křídla. Naštěstí jen na chvíli, protože hned v úvodu poslední čtvrtiny se do trojkové palby zapojil i Satoranský, jenž se vyrovnal s neustálým japonským tlakem na svou osobu.

Důležité bylo, že se dvouciferný náskok netenčil a čas pracoval pro národní tým. Přestože se pět minut před koncem dostal pod hrozbu vyfaulování jeho nejlepší střelec Bohačík, Češi pod taktovkou Tomáše Satoranského zkušeně vedli zápas k vítězné tečce i díky výrazně lepší úspěšnosti trestných hodů. „Japonci se mě snažili ten zápas otrávit svojí dotěrnou obranou, ale odtáhli to střelecky jiní kluci a já se snažil přispět agresivitou. Přes obranu a trojky vedla cesta k úspěchu, i když soupeř byl celou dobu v bojovném módu," uvedl pro Českou televizi Satoranský.

Konečnou podobu skóre dal ve 35 letech nejstarší z reprezentantů Schilb svou šestou a celkově jedenáctou trojkou národního týmu. „Proti Američanům mi to nešlo, tady jsem dal hned první střelu a celý zápas mi vydržel komfortní pocit. Dosavadní výkony mužstva nám dávají naději i proti Turkům, byť to bude děsně obtížné," usoudil nejužitečnější hráč vítězů.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně
Skupina E (Šanghaj):
Česko - Japonsko 89:76 (18:18, 45:40, 64:55)
ČR: Bohačík 22, Satoranský 15, Balvín 7, Hruban 6, Kříž 4 - Schilb 22, Pumprla 7, Auda 6, Palyza, Peterka, Šiřina a Vyoral.
Nejvíce bodů Japonska: Hačimura 21, Watanabe 15, Fazekas 12.
Fauly: 19:18. Trestné hody: 14/10 - 18/8. Trojky: 11:4. Doskoky: 35:34.
1.ČR211156:1643
2.Turecko11086:672
3.Japonsko202143:1752
4.USA11088:672

Reklama

Související témata: