Hlavní obsah

Šťastný Schilb po české senzaci na MS: My a outsideři? Můžou nám políbit místa, kam slunce nesvítí

Šanghaj

Basketbalový reprezentant Blake Schilb byl rád, že národní tým se na mistrovství světa v Číně vzepřel papírovým předpokladům a nečekaně postoupil do osmifinále. Češi přitom v základní skupině narazili na obhájce titulu z USA a vicemistry světa z roku 2010 Turky.

Foto: Mudra ČBF/Václav, ČTK

Čelem (zleva) Blake Schilb, Tomáš Satoranský a Ondřej Balvín.

Článek

"Tahle výhra pro nás znamená úplně všechno," řekl Schilb po dnešní výhře 91:76 nad Tureckem, která kromě osmifinále znamenala také jisté místo v olympijské kvalifikaci. "Pro český basketbal a tenhle tým, který dře jako málokterý, to znamená moc," přidal rodák z Illinois.

"Byli jsme outsidery. Prognózy, co jsem viděl před začátkem skupiny, nám dávaly dvouprocentní šanci na postup. Tohle vítězství je pro každého, kdo o nás pochyboval. Můžou nám políbit místa, kam slunce nesvítí," přidal bývalý hráč Nymburka a v současnosti Remeše.

Foto: (ČBF/Václav Mudra)

Tomáš Satoranský při dalším střeleckém pokusu

Turci sice v úterý prohráli s pětinásobnými šampiony Američany 92:93 až po prodloužení, proti Čechům ale výkon zopakovat nedokázali. "Věděli jsme, že Turci budou bojovat, když jsme viděli jejich zápas proti USA. Hlavně jsme drželi svůj systém, chtěli jsme si udržovat náskok. Máme tu kluky, co vědí, jak se vítězí a jak se kontroluje zápas," řekl Schilb.

Prvním soupeřem českého výběru v osmifinálové skupině bude v sobotu Brazílie. "Bude to bitva. Nejspíš taky souboj obrů mezi Ondrou (Balvínem) a Andersonem Varejaem. Oba mají fakt šílené účesy. Ale ne, Ondřej hrál dnes výborně, a pokud bude takhle pokračovat dál, bude to proti nám mít složité každý," konstatoval Schilb.

Přivítání basketbalistů v Českém domě po výhře na MS nad TureckemVideo: SPORT.CZ

Reklama

Související témata: