Hlavní obsah

Brazílie - Česko 71:93Naprostá paráda! Češi smetli na šampionátu i Brazílii a mohou myslet na čtvrtfinále

Šen-čen
Aktualizováno

Basketbalová pohádka ještě nekončí. Rozjetí Češi na MS v čínském Šen-čenu na úvod osmifinálové skupiny porazili Brazílii 93:71, když utkání jasně ovládli a najednou mohou začít snít o účasti mezi osmičkou nejlepších. Klíčovou postavou vítězů byl tvůrce hry a autor dvaceti bodů Tomáš Satoranský.

Foto: Mudra ČBF/Václav, ČTK

Patrik Auda (vlevo) a Tomáš Satoranský (vpravo) v utkání s Brazílií.

Článek

Český tým začal s velkou energií, udržoval vysoké tempo hry a především pečlivě bránil. Satoranský znovu perfektně dirigoval celý národní tým a pod košem úřadoval Ondřej Balvín, jenž v úvodní čtvrthodině zaznamenal 11 bodů. Hlavně díky němu reprezentanti v té chvíli vedli 32:28. „Dařilo se nám být agresivní v obraně, nebát se Brazilců a nedopřát jim volné střely. Pořád jsme měli při bránění ruce nahoře," říkal nejvyšší český pivot.

Brazilci vedeni Aleksandarem Petrovičem, starším bratrem tragicky zesnulé legendy Dražena, sázeli na zkušenost svých opor. Varejao, Barbosa, Huertas mají 36 let, Garcia je dokonce ještě o tři roky starší. Reprezentanti na to byli ale dobře připraveni, hráli rychle, skvěle s míčem a drželi se celý turnaj dobře fungujícího týmového projevu.

Foto: Mudra ČBF/Václav, ČTK

Tomáš Satoranský (vlevo) v souboji s Brazílií.

V závěru druhé čtvrtiny šli pak Češi ve skóre do trháku díky rychlým protiútokům, patnáctibodovou šňůru jim přerušil jediný brazilský koš. Znatelný rozdíl mezi oběma mužstvy byl rovněž v úspěšnosti střelby i na doskoku, navíc Ginzburgovi svěřenci neslevili ani o píď v obraně a ve 25. minutě měli až neskutečný náskok (54:34).

Brazilci to ještě nechtěli vzdát, jenže proti rozjeté české mašině nenacházeli účinnou zbraň. Komplikací pro národní tým sice bylo, když si Schilb v závěru třetí čtvrtiny podvrtnul kotník a Hruban se ocitl pod hrozbou vyfaulování, ale začala se dařit střelba zdálky. Tři minuty před koncem za stavu 86:62 už nebylo o českém vítězství pochyb, zápas tak v klidu dohrávala lavička.

Mistrovství světa basketbalistů v Číně:
Osmifinále:
Skupina K (Šen-čen):
ČR - Brazílie 93:71 (20:16, 45:32, 65:46)
Sestava ČR:
Satoranský 20, Balvín 15, Bohačík 12, Hruban 8, Kříž 6 - Auda 14, Schilb 6, Pumprla, Peterka oba 5, Šiřina 2, Vyoral, Palyza oba 0.
Nejvíce bodů soupeře: Benite 12, Huertas, Barbosa oba 11.
Fauly: 13:19. Trestné hody: 18/13 - 10/9. Trojky: 8:8. Doskoky: 39:28.

Reklama

Související témata: