Hlavní obsah

Jde o miliardy, tweet rychle smazali. Publikum bylo nadšené

Šanghaj

Přípravný zápas basketbalistů Brooklynu a Los Angeles Lakers se po kontroverzi mezi NBA a Čínou kvůli tweetu generálního manažera Houstonu v Šanghaji odehrál. Brooklyn porazil tým kolem LeBrona Jamese 114:111, v sobotu by se měla uskutečnit mezi oběma kluby odveta v Šen-čenu.

Foto: Aly Song, Reuters

Fandové Los Angeles Lakers před zápasem v Šanghaji.

Článek

Vztahy mezi zámořskou basketbalovou ligou a Čínou, která do NBA investuje miliardy, poškodil tweet manažera Houstonu Daryla Moreyho. Ten minulý týden na sociální síti podpořil protivládní demonstrace v Hongkongu. Později Morey příspěvek smazal a Číně i čínským fanouškům se omluvil.

Dnešní zápas provázely jen nevelké protesty před halou a zvýšený počet policistů. Zrušeny ale v předchozích dnech byly všechny mediální aktivity s hráči i přímé přenosy státní televize. Fanoušků se nicméně dnes do haly vydalo téměř 16 tisíc.

"Nejsme příznivci Lakers nebo Nets. Jsme fanoušci čínského basketbalu," řekl jeden z demonstrantů před halou, kteří protestovali proti Moreymu i komisionáři NBA Adamu Silverovi, jenž houstonského manažera podpořil a upozornil na právo svobody projevu.

Lidé v hledišti byli nicméně z hráčů NBA viditelně nadšení. James a spol. ale na Brooklyn nestačili. Nets přitom ztratili už po minutě hry rozehrávače Kyrieho Irvinga, jenž si obnovil zranění v obličeji, i když ho měl po nedávné zlomenině chráněný maskou. Odstoupil po zásahu Rajona Ronda.

V Asii se připravují na ligu i další dva celky NBA. V japonské Saitamě se dnes utkali torontští obhájci titulu s Houstonem a Rockets vyhráli 118:111.

Reklama

Související témata: