Hlavní obsah

FIBA přeložila kvůli koronaviru olympijskou kvalifikaci

Mies

Mezinárodní basketbalová federace FIBA přeložila kvůli novému typu koronaviru olympijský kvalifikační turnaj žen, který se měl hrát v Číně, zemi původu nákazy. Místo Fo-šanu zaskočí v roli pořadatele Bělehrad, který proto bude od 6. do 9. února dějištěm dvou ze čtyř hracích skupin.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Julia Reisingerová útočí.

Článek

"FIBA pečlivě analyzovala vývoj situace s šířením koronaviru a výkonný výbor rozhodl turnaj přeložit," uvedla FIBA na svém webu. Do Bělehradu byla přeložena skupina, jejímiž účastníky jsou Korea, Čína, Velká Británie a Španělsko. Srbská metropole už měla přidělené pořadatelství dalšího turnaje s Nigérií, USA, Srbskem a Mosambikem. Dalšími dějišti jsou Ostende a Bourges.

Kvůli nebezpečnému koronaviru už byl dříve například přeložen na únor naplánovaný turnaj olympijské kvalifikace fotbalistek z Nan-ťingu do Sydney, zrušeno bylo halové mistrovství Asie v atletice, které mělo hostit město Chang-čou, nebo Hongkongský maraton.

V Nan-ťingu se má v polovině března uskutečnit halové mistrovství světa v atletice, situaci v Číně proto bedlivě sleduje i světová federace. Jak uvedl magazín Athletics Weekly, její vedení je v úzkém kontaktu se světovou zdravotnickou organizací WHO.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Veronika Voráčková během utkání kvalifikace ME 2021 s Rumunskem.

Nový typ koronaviru, který se šíří z čínského města Wu-chan, si vyžádal podle posledních oficiálních informací nejméně 81 mrtvých a 2744 nakažených. Všechna úmrtí byla zaznamenána v Číně. Nejhůře zasažena je provincie Chu-pej, jejíž je Wu-chan metropolí. Podle lékařů vyvolává tento virus onemocnění s příznaky chřipky, jako je horečka, kašel nebo problémy s dýcháním. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.

Reklama

Související témata: