Hlavní obsah

Jordanovy obnošené boty jdou do aukce. Kdo za ně dá desítky milionů?

New York

Cena za obnošené sportovní boty se může vyšplhat až na 150 tisíc dolarů (asi 3,77 milionu korun), ovšem jen v případě, že je v minulosti nosila basketbalová hvězda Michael Jordan. Právě takovou částku očekávají v aukční síni Sotheby's, která se chystá vydražit pár legendárních "Nike Air Jordan 1S".

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Dres basketbalové legendy Michaela Jordana z amerického Dream Teamu z olympijských her v Barceloně 1992 se v aukci prodal za 216.000 dolarů (zhruba 5,5 milionu korun).

Článek

Právě tento model je první, který dnes sedmapadesátiletý Jordan v roce 1985 ve spolupráci s firmou Nike uvedl na trh. Od té doby vznikla řada dalších modelů, jeho příkladem se později inspirovalo množství dalších sportovních hvězd.

V nabízených botách v červeno-bílo-černém provedení odehrál Jordan v dresu Chicaga Bulls několik zápasů NBA. Jejich majitel Jordan Geller je nyní dal do dražby, zájemci o ně mohou přihazovat online až do 17. května.

Newyorská aukční síň Sotheby's registruje od loňského roku rekordní částku 437 500 dolarů za sportovní boty, kterou zaplatil vášnivý kanadský sběratel a miliardář Miles Nadal. Tenisky Moon Shoe od firmy Nike z roku 1972 potřeboval ke zkompletování své sbírky bot, sbírá ale i motocykly či auta.

Reklama

Související témata: