Hlavní obsah

Basketbalisté se přesunuli do Vilniusu se 14 hráči

Vilnius

Se čtrnáctkou hráčů se dnes přesunuli čeští basketbalisté z Prahy do Vilniusu, kde je v 'bublině' čekají v pátek proti Belgii a v neděli proti Dánsku duely kvalifikace mistrovství Evropy. Z širšího kádru vypadlo trio nováčků Dalibor Fait z Ústí nad Labem, Patrick Samoura z USK Praha a František Váňa z Olomoucka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Bohačík během přípravného utkání basketbalové reprezentace proti Turecku.

Článek

"Věřím, že Samoura s Váňou před sebou mají dobrou budoucnost, pokud na sobě budou pracovat. Myslím, že v budoucnu by mohli dostat šanci. Fait musí na své hře také ještě zapracovat. Pozvali jsme ho jako variantu na pozice 4 a 5, kdyby nemohl dorazit Ondřej Balvín," komentoval zúžení nominace trenér českého týmu Ronen Ginzburg.

Jako jediný nováček v týmu zůstal osmnáctiletý rozehrávač Richard Bálint z Brna. "Možná dostane šanci v zápase. To teď ještě nevím. Hlavně tu ale je, aby s námi mohl trénovat. To je pro něj důležité. Může být v budoucnosti hodně důležitým hráčem. Od léta, kdy jsem ho viděl na našem soustředění, udělal zase velký kus práce. Pro něj je důležité, aby cítil atmosféru národního týmu a zvykal si na ni," doplnil Ginzburg.

Foto: ČBF/Václav Mudra

Ondřej Balvín v souboji pod košem

Část týmu se sešla od soboty na soustředění v Praze, další hráči se připojili v neděli. Přímo do Vilniusu přicestoval pivot Ondřej Balvín z Bilbaa, který při nedělní výhře na hřišti celku Real Betis 96:89 zazářil 23 body, 11 doskoky a užitečností 41.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg.

Všem hráčům, s kterými Ginzburg pracoval, vyšly před odletem do Vilniusu i po trojím testování negativní výsledky na covid-19. V bublině je čeká jen pobyt v hotelu a hale s přesuny autobusem. Tým se nesmí ani společně stravovat a kvůli nařízení litevské vlády musí jíst každý sám na svém pokoji.

"Nemyslím, že by to mělo vliv na chemii v týmu. Možná se hráči budou víc nudit. Ta situace prostě není dobrá. Představte si, že jsme měli v pátek hrát v Česku proti Belgii před skvělou atmosférou. Situace je ale taková v celém světě," prohlásil Ginzburg.

Foto: (ČBF/Václav Mudra)

Tomáš Satoranský táhne další útočnou akci

"Je to netradiční, ale je to celkově nezvyklá doba. Opatření jsou téhle době adekvátní. Nám nezbývá nic jiného než se s tím poprat. Partu máme jako každý rok dobrou. Basketbalově to musím vypilovat ještě na pár trénincích," prohlásil rozehrávač Tomáš Vyoral z Pardubic.

"Vždycky, když někam letím, je na letišti plno lidí, každých pět minut odlétá letadlo... Dneska na odletové tabuli byly tři odlety za den. Svět prostě není v pořádku, ale co se dá dělat," komentoval Vyoral přesun do Litvy.

Češi mají jako pořadatel jedné ze základních skupin ME v roce 2022 účast na šampionátu jistou. Do Litvy se vrátili po devíti měsících, v únoru tam podlehli domácímu výběru 89:97. Předtím porazili v Pardubicích Dánsko 75:71. V pátek od 15:30 SEČ vyzvou Belgii, kterou měli původně přivítat doma. V neděli se ve stejném čase utkají s Dánskem, které mělo Ginzburgův výběr hostit.

Nominace českých basketbalistů na kvalifikaci ME ve Vilniusu na zápasy s Belgií (27. listopadu) a Dánskem (29. listopadu):
Rozehrávači:
Richard Bálint (Brno)
Martin Kříž (Nymburk)
Ondřej Sehnal (USK Praha)
Tomáš Vyoral (Pardubice)
Jakub Šiřina (Opava).
Pivoti:
Luboš Kovář (Nymburk)
Šimon Puršl (Brno)
Kamil Švrdlík (Pardubice)
Ondřej Balvín (Bilbao/Šp.)
Martin Peterka (Braunschweig/Něm.).
Křídla:
Michal Mareš (USK Praha)
Lukáš Palyza (Olomoucko)
Radek Farský (Brno)
Jaromír Bohačík (Štrasburk/Fr.).

Reklama

Související témata: