Hlavní obsah

Satoranský si nenechá ujít olympijskou kvalifikaci, i když věří v play off s Chicagem

Martin KézrSport.czPrávo

Bolesti zad ustoupily, takže se basketbalista Tomáš Satoranský mohl zase rychle vrátit do kolotoče, jenž ani třinácti body neodvrátil porážku Chicaga v Clevelandu. Bulls tím vypadli ve Východní konference z pozice pro play off. Devětadvacetiletý český rozehrávač ale věří, že ho nakonec uhrají zároveň ujišťuje, že koncem června oblékne český dres na olympijské kvalifikaci v kanadské Viktorii.

Foto: Jason Behnken, ČTK/AP

Tomáš Satoranský z Chicaga zkouší zblokovat střelecký pokus OG Anunobyho z Toronta.

Článek

Minulý týden jste vypadl ze základní sestavy a proti Memphisu v neděli se zdravotních důvodů ani nehrál. Už se váš stav zlepšil?

Když se k zádům přidala ještě nějaká viróza necovidového charakteru, na dva dny jsem úplně lehnul. Pořád nejsem stoprocentní, od toho se odvíjí i nižší aktuální minutáž a v zahajovací pětce teď místo mě nastupuje Cobie White. Sezona je hodně proměnlivá, teď nám zase vypadl na dva týdny Zach LaVine kvůli pozitivnímu testu na covid.

Jde o citelné oslabení v boji o play off?

Bez něj musíme hrát jinak, učíme se to za pochodu, ale možná nám absence klíčového trojkaře pomůže zaměřit se víc na obranu. Zápasové tempo je ale šílené, máme dlouhé tripy a doma hrajeme jen tři z devíti utkání plánovaných do 7. května. Snad udržíme elitní desítku konferenční tabulky a dostaneme tak šanci odehrát po konci základní části zajímavé zápasy.

Jak to vypadá s návratem diváků na utkání NBA?

Situace se zlepšuje. My v Chicagu jako jedni z mála fanoušky ještě povolené nemáme, což je trochu limitující, ale kromě tří dalších hal už všude jinde pouští nějaké diváky. Když jsme teď hráli v Bostonu, smělo jich tam přijít až pět tisíc.

Foto: Paul Beaty, ČTK/AP

Tomáš Satoranský v akci.

Kdyby Bulls uspěli v play off, neohrozilo by to vaši účast na olympijské kvalifikaci?

Nechci něco zakřiknout a třeba na sebe přivolat na zranění. Trenér Ginzburg už ale ví, že se mnou do boje o olympiádu může počítat, i kdybych se měl ke klukům přidat až v Kanadě. Program je náročný, ale vidina reprezentace mi dává pozitivní energii. Taky díky partě, která tam je. Pamatuji se, že když z NBA přijížděl ještě Jirka Welsch, taky vypadal, že nemůže vyskočit ani udělat rychlejší krok, ale pak smečoval i při rozcvičování.

Komunikujete hodně se spoluhráči z národního týmu?

Máme skupinu na whatsappu a každý tam sděluje novinky, takže vím, že kluci z Nymburka válí v Lize mistrů a Patrik Auda z japonského angažmá se nabízí jako průvodce po Tokiu, pokud tam postoupíme. Párkrát jsme si psali i s Honzou Veselým, jenž má veliký zájem reprezentovat na olympijské kvalifikaci. Sice teď léčí zraněný kotník, ale v horizontu deseti dnů se má vrátit, aby ještě stihl závěr čtvrtfinálové série Euroligy proti CSKA.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Tomáš Satoranský při snaze skórovat v zápase Chicaga proti Orlandu.

Přesně za 500 dnů začne v Praze mistrovství Evropy, už i to máte v hlavě?

Nikdo si nebude chtít nechat ujít vrchol pro naši generaci. Psychicky to může být dost náročný turnaj, protože se od domácího týmu se většinou očekávají velké věci, ale s tlakem počítáme a těšíme se, že si zahrajeme velké zápasy před českými fanoušky.

Česko si jako pořadatel vybralo do skupiny Polsko. Další čtyři soupeře mu určí přesně za týden berlínský los. Koho byste si přál potkat?

Myslím, že Poláci jsou hratelní a z hlediska diváckého zájmu byli logickou volbou, s nimi dorazí hodně fanoušků. Bylo by atraktivní, kdyby se do Prahy dostal tým s nějakou superstar NBA, ale sám nějaká vyhraněná přání nemám. Určitě bych ale chtěl zažít postup ze skupiny.

Reklama