Hlavní obsah

Basketbalistky uzavřely nominaci na ME, vypadly Sklenářová a Pospíšilová

Z nominace českých basketbalistek před mistrovstvím Evropy vypadly při posledním škrtu křídelnice Simona Sklenářová z USK Praha a Julie Pospíšilová z Wisconsinu z NCAA. Uvedl to dnes reprezentační trenér Štefan Svitek, který uzavřel finální dvanáctičlennou nominaci na vrcholný turnaj. Do něj Češky vstoupí ve čtvrtek 17. června úvodním duelem proti Rusku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká basketbalistka Kateřina Elhotová a Romina Filipová z Rumunska. Ilustrační foto.

Článek

"Nebylo to jednoduché rozhodování, ale patří to k naší práci. I když je to nevděčná role, museli jsme vyřadit dvě hráčky a prostě jsme se rozhodli," uvedl Svitek v tiskové zprávě.

Vedle Sklenářové a Pospíšilové vypadly již dříve z nominace Pamela Effangová nebo zraněná rozehrávačka Petra Záplatová. Trenér Svitek nicméně ocenil u všech bojovný přístup a nasazení. Češky po testovacích duelech se Švédskem a Běloruskem zakončily přípravu dvěma výhrami nad Slovenkami (77:49 a 74:58)

"Simoně příprava určitě pomohla. Je to mladá hráčka a navíc se dostala ze zranění. Doufám, že se tu něco naučila a poslední týdny byly pro ni pozitivní. Julča se musela adaptovat na jiný styl basketbalu i trénování, než je zvyklá z Ameriky. Zámořský styl tolik neznám, ale hráčky, co mi prochází pod rukama, s tím často mají na začátku problémy. Ona ale zapadla velmi dobře, doufám, že se v další sezoně zlepší. Obě hráčky jsou perspektivní a počítám s nimi dál," uvedl Svitek.

Účast z minulého ME, na němž skončil jeho tým na předposledním 15. místě, si zopakují jen Renáta Březinová, Kateřina Elhotová, Romana Hejdová, Veronika Voráčková a Tereza Vyoralová.

Jednatřicetiletá Elhotová se představí na velkém mezinárodním turnaji podvanácté - na kontinentálním šampionátu od své premiéry v roce 2007 poosmé za sebou, byla i na dvou mistrostvích světa, přičemž na domácím v roce 2010 získala stříbro, a také na olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 a v Londýně o čtyři roky později. O dva roky starší kapitánka Hejdová míří na šesté ME, Hanušová a Vyoralová na páté. Všechny byly také stejně jako Elhotová na MS v roce 2014. Hejdová s Hanušovou mají také zkušenost z jedné účasti na olympiádě.

Finální dvanáctka hráček se 14. června přesune do dějiště základní skupiny Štrasburku, kde nastoupí o tři dny později k prvnímu duelu proti Rusku. V dalších zápasech je čeká domácí Francie a Chorvatsko. "Je trochu problém, že jsme nemohli odtrénovat celou přípravu v plné sestavě. Přesto jsem rád, že jsou tady s námi na palubě prakticky všechny zkušené hráčky, které by tým měly táhnout," dodal Svitek.

Konečná nominace českých basketbalistek na ME ve Španělsku a Francii (17. - 27. června 2021)
Rozehrávačky:
Tereza Vyoralová (USK Praha)
Eliška Hamzová (Žabiny Brno)
Gabriela Andělová (Saarlouis/Něm.)
křídla:
Kateřina Elhotová (USK Praha)
Alena Hanušová (USK Praha)
Veronika Šípová (USK Praha)
Veronika Voráčková (USK Praha)
Natálie Stoupalová (Žabiny Brno)
Romana Hejdová (Nantes/Fr.)
Kristýna Brabencová (South Florida/USA)
pivotky:
Renáta Březinová (KP Brno)
Julia Reisingerová (Girona/Šp.)

Reklama