Hlavní obsah

Chlapec se cítí jako dívka. Se závoděním má problém

Americký chlapec, který se cítí být dívkou, závodí na atletických oválech ve sprintu na 100 metrů. Reprezentuje svou střední školu již třetím rokem, odpor komunity k jeho výkonům ale každý dnem narůstá. Nejde ani tak o samotnou úroveň výkonů jako o možnou nefér výhodu oproti ostatním.

Foto: Profimedia.cz

Žena, nebo muž?

Článek

Celosvětově narůstá případů lidí, kteří se cítí být něčím jiným, než na co je fyzicky vybavila matka příroda. Pokud to jsou ještě navíc sportovci, problémy narůstají geometrickou řadou. Soutěže se totiž zpravidla dělí na mužskou a ženskou kategorii. Do jaké kategorie ale patří transgenderoví nebo transsexuální sportovci?

Andraya Yearwoodová má tělo sedmnáctiletého chlapce, ne tak ale mysl. A tak soutěží za dívky. To se však přestává líbit čím dál více lidem kolem středoškolské atletiky. Lidé ze sportovní komunity hovoří o neférové výhodě a o tom, že by Yearwoodové nemělo být dovoleno závodit.

Transgenderová žákyně si údajně měla změnit jméno a výslovnost po dohodě s vedením školy ještě před nástupem do prvního ročníku, což jí má podle tamních předpisů umožnit závodit jako dívka. Sama žákyně k tomu řekla: „Protože nechtějí, abych závodila, musím trénovat o to tvrději. Chci se dostat do celonárodní soutěže, abych jim dokázala, že se ve mně zmýlili."

Ve Spojených státech amerických si pravidla týkající se transgenderových závodníků a závodnic stanovují jednotlivé státy samy. V domovském Connecticutu oficiálně může Yearwoodová závodit za ženy. Případy, kdy na ni z tribun diváci i ostatní atleti pokřikují, aby toho nechala, se ale množí. Se svým osobním rekordem 12.17 na 100 metrů se dokázala letos umístit na druhém místě ve státní soutěži.

transgender - označení lidí, jejichž genderová identita nesouhlasí s pohlavím, s nímž se narodili
transsexuálové - poznačení lidí, kteří podstoupili změnu pohlaví

Nicméně pokud bude chtít Yearwoodová v závodění pokračovat, bude muset podstoupit jeden rok hormonální léčby nebo chirurgický zákrok. Do té doby bude moci být pouze členkou smíšených družstev. Čistě za ženy bude moci závodit až poté, co bude moci patřičně doložit buď rok starý chirurgický zákrok, nebo roční hormonální léčbu se snížením produkce testosteronu.

Jak byste problematiku řešili vy?
Zanechat stávající stav, je fér.
4,1 %
Vyčlenit pro takové případy další kategorii.
15,2 %
Zákaz startu pro takové případy.
72,7 %
Jinak, s individuálnějším přístupem.
3,9 %
Nevím.
4,1 %
Celkem hlasovalo 4319 čtenářů.

Reklama