Hlavní obsah

Běhání v těhotenství? Rada zní – poslouchejte své tělo

Markéta LyachováSport.cz
Aktualizováno

Co člověk, to jiný názor – ale tak je to vždycky se vším. A tak razím teorii, že nejlepší je používat vlastní hlavu a poslouchat své tělo. Ne, to není klišé. Když to zkusíte, zjistíte, že se mnohdy obejdete bez rad zaručených odborníků. Platí to i o běhání v těhotenství. Cítíte se při běhu dobře? Dokud to tak bude, není třeba abyste s touto aktivitou končila.

Foto: Profimedia.cz

Běhání v těhotenství nemusí být problém.

Článek

Běh také může snížit riziko těhotenské cukrovky. Zátěžový test na cukr dnes podstupuje v těhotenství každá maminka a leckterá je výsledkem nemile překvapena. Lepší než dieta je tedy pohybová aktivita, při které cukry spálíte.

Ale pozor!

Rozhodně nepomýšlejte na „vrcholové" sportovní výkony, v těhotenství mluvíme o rekreačním běhu. Ubrat z tempa by měly i ženy, které před otěhotněním pravidelně běhaly či jinak sportovaly. Do osmnáctého týdne těhotenství by týdenní objem neměl překročit sedm hodin běhu, při vyšším zatížení totiž stoupá riziko potratu.

Názory na to, zda běh toto riziko zvyšuje, se dají rozdělit na dva hlavní proudy. Jedni tvrdí, že způsobuje škodlivé otřesy, a proto je dobré v těhotenství neběhat. Ti druzí argumentují, že v prvním trimestru má zárodek v děloze ještě spoustu místa. Pokud žena v prvním trimestru potratí, nebývá to kvůli běhu. Plod měl pravděpodobně nějakou vadu a v děloze by se neudržel, ani kdyby žena neběhala.

Na co si dávat pozor:
Nezačínejte s novou pohybovou aktivitou, kterou jste před otěhotněním nedělaly
Dodržujte pitný režim, předejdete dehydrataci
Neběhejte do velké únavy
Předcházejte přehřátí
Dýchejte rovnoměrně, nezadržujte dech
Volte vhodné oblečení a obuv
Neběhejte ve vysoké nadmořské výšce, kde je nižší podíl kyslíku ve vzduchu
Běhejte v bezpečném terénu
Pokud se necítíte ve své kůži, zůstaňte raději doma

Běhat byste tedy měly pomalu a ne déle než 30 minut při tepové frekvenci do 75 % maxima. Pokud tepová frekvence dosáhne 140 tepů za minutu, zátěž by měla trvat do 15 minut, pak si raději dopřejte chodeckou pauzu.

Ženy, které pravidelně běhají, mívají vytrénovaný kardiovaskulární systém a svalstvo dolních končetin a trupu. V těhotenství tak mají výhodu při narůstajících nárocích na zatěžování posturálního svalstva. Lépe ho snášejí, přibírají méně kilogramů a po porodu se snáze vracejí k původním proporcím a kondici.

Kdykoliv během těhotenství však platí, že jakmile vás někde něco začne tlačit nebo píchat, měly byste zpomalit nebo úplně zastavit. Sledovat varovné signály se rozhodně vyplatí – nemusí je totiž vysílat jen vaše tělo, ale i tělíčko vašeho miminka.

„Když se nastávající maminka cítí dobře, může běhat do doby, kdy je jí to příjemné a má z toho radost," říká Kateřina Nekolná, moderátorka sportovních zpráv České televize, bývalá reprezentantka v atletickém sedmiboji, a také dvojnásobná maminka. „Já jsem běhala a pak jsem až do osmého měsíce hrála golf."

Není ale dobré se přepínat a trhat rekordy. Ke správnému vývoji potřebuje miminko dostatek kyslíku, proto je dobré se příliš nezadýchávat – běhat tempové úseky je velmi nevhodné.

Každé těhotenství je jiné, a proto jediná opravdu dobrá rada zní: poslouchejte své tělo.

Reklama

Související témata: