Hlavní obsah

Máte závažné zdravotní potíže bránící v tréninku? Zkuste nový ozdravný přístup, který léčí i psychiku

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Kdo má zkušenost s chronickými zdravotními problémy, často se točí v začarovaném kruhu nejrůznějších léčebných procedur, zlepšení stavu, po kterém následuje opětovné zhoršení… Je to vyčerpávající běh na dlouhou trať, který negativně ovlivňuje různé aspekty našeho života, protože nás nejen fyzicky, ale také psychicky vysává. Jednou z vysoce účinných metod uzdravení širokého spektra obtíží je léčebná dieta GAPS. Už jste o ní slyšeli?

Foto: Profimedia.cz

V případě zdravotních problémů je potřeba posvítit si i na jídelníček.

Článek

GAPS (z anglického Gut And Psychology Syndrome) je speciální způsob stravování, který léčí zažívání a tím potažmo celý organismus včetně psychiky. Má jít o léčebný stravovací protokol se zázračnými účinky i na závažné poruchy, jako je autismus, schizofrenie, deprese apod. Dále má výborné výsledky také při léčbě nejrůznějších autoimunitních chorob. V GAPS je zásadní komplexní analýza zdravotního stavu a dispozic pacienta, aby se přišlo na příčinu jeho problémů. Neřeší se pouze jídlo, ale celkové prostředí, v němž pacient žije, včetně mezilidských vztahů.

Průkopnicí této „diety" je britská lékařka Natasha Campbel-McBride, která takto vyléčila svého syna z poruchy učení a je autorkou knihy o tomto stravovacím režimu. Pro Čechy byla dosud její kniha k dispozici kromě anglického originálu pouze ve slovenštině, a to pod názvem Syndróm trávenia a psychológie. V průběhu jara bude k dostání díky překladu GAPS terapeutky Jany Dell-Plotnárkové i v českém vydání, díky čemuž se tato léčebná alternativa možná dostane i u nás více do povědomí.

Foto: archiv Jany Dell-Plotnárkové

Pečené hrušky se skořicí a ořechy jsou důkazem toho, že rafinovaný cukr k přípravě pochutin není nutně potřeba.

Snad nejznámější českou GAPS odbornicí je právě Jana Dell-Plotnárková, které prošly pod rukama už stovky pacientů. Co pacient, to trochu jiný příběh. „Spektrum problémů je velmi široké, nicméně vše je propojeno. Pracuji s dětmi s poruchou autistického spektra, ekzémy, poruchami učení, poruchami senzorického spektra, děti, které neprospívají, mají alergii na bílkovinu kravského mléka či jiné mnohočetné potravinové alergie... V dospělosti nejčastěji s lidmi řeším ulcerózní kolitidu, Crohnovu chorobu, autoimunními problémy, gynekologické a urologické obtíže, hormonálními poruchy a neplodnost, ale i problémy psychického rázu. I když se to zdá být každé z jiného soudku, opak je pravdou. Vše má základ v porušeném mikrobiomu," vysvětluje terapeutka.

Jana Dell-Plotnárková se dostala ke GAPS skrze vlastní zdravotní problémy a posléze aplikovala tento léčebný protokol také na svého syna, který trpěl od narození různými neduhy, včetně silného ekzému a neurologických problémů. Díky GAPS se stav Jany i jejího syna stabilizoval a v průběhu let výrazně zlepšil. Ačkoliv Jana dnes už GAPS nedrží ze 100 %, stále se často a ráda podle jeho pravidel stravuje. Ze svého jídelníčku ale například stále vynechává lepek a cukr.

Ne všichni na GAPS vydrží

Dieta podle zásad GAPS dokáže vyléčit nebo přinejmenším zmírnit široké spektrum chorob, není ovšem pro každého. Jak upozorňuje terapeutka, pravidla jsou striktní a je potřeba se podle nich řídit leckdy i více než dva roky, aby se organismus důkladně zhojil a posílil. Za tu dobu pacient projde od počáteční fáze ideálně až k plné dietě, v níž už je omezen výrazně méně než v úvodní fázi, kdy jsou základem jídelníčku slabé masové a rybí vývary a zeleninové polévky, v kombinaci se zeleninou a masem, a to hlavně orgánovým.

Cílem GAPS je pročistit a zahojit střevo, aby se v něm vytvořila harmonická mikroflóra a přestalo být propustné. Jen tak se totiž do krve nedostanou toxické a jiné škodlivé látky ze stravy, které pak zatěžují celý organismus a způsobují zdravotní problémy všeho druhu.

Foto: archiv Jany Dell-Plotnárkové

Kuře pečené s fenyklem je dalším z chutných GAPS receptů.

„Po úspěšném zahojení střeva se postupně zavádí zpět všechny kvalitní, přirozené potraviny včetně obilovin (i těch obsahujících lepek) a komerčně vyráběných mléčných výrobků. Většina lidí se již nikdy ke ‚klasickému' stravování nevrátí. Když investují tolik času, energie a financí do hojení svého organismu, nemají poté chuť ničit své tělo průmyslově zpracovanými potravinami. Mnoho lidí se stavuje ve stylu plné GAPS diety i nadále, občas přidají rýži, brambory, batáty, kváskový chleba a tak dále, což pokud jim nedělá žádný problém, je stále velmi výživná strava. Mnoho lidí přejde na paleo, paleo primal, nízkosacharidové stravování a podobné styly," vysvětluje Jana Dell-Plotnárková.

A co zůstává podle GAPS tabu i při tzv. plné dietě? Ve zkratce jsou to již zmíněné průmyslově zpracované potraviny a nápoje, veškeré formy cukru a umělých sladidel, rostlinné rafinované oleje, margaríny a ztužené tuky a vysoce škrobová zelenina... Celý seznam nevhodných potravin uvádí terapeutka spolu s desítkami receptů na svém webu a bude také ve zmíněné knize. I plná GAPS dieta může být pro mnoho lidí začátkem, nikoliv cílem. Pokud člověk netrpí zásadními zdravotními problémy a chce pouze zlepšit svoji kondici a zkrátka „jíst dobře", může klidně přejít rovnou na plnou verzi GAPS. I tím pro své zdraví udělá mnoho.

Reklama