Hlavní obsah

Jak nenakynout a zůstat na Vánoce fit. Aspoň trochu

Kouzlo Vánoc je obtížně překonatelné. Nástrahy jídla, pití a lenošení jsou pro mnohé smrtelné. Pár dní, kdy vítězí gauč, cukroví, chlebíčky, přejídání a sport je odstaven na třetí kolej. Rodinným tradicím, přátelům a večírkům se složitě brání. Po těchto slavnostně naplněných dnech se projeví jediné - přeplněnost těla, únava, opotřebovanost. Ale nemusí vše končit takto.

Foto: Profimedia.cz

Měření po Vánocích může být někdy kruté. Ale nemusí.

Článek

Jsou i tací, kteří se snaží držet v lehčí vánoční formě, nedávají běhání absolutní prázdniny. Poté návrat nemusí být tolik stresující a tvrdý. Jak se neprobudit v novém roce se sportovní kocovinou? Je to snadné, přitom si budete moci užívat svátky, večírky a přátelé.

Základem je udržet si pohyb, což v době vánočního veselí není snadné. Zkuste si připravit plán, realistický plán, který bude v souladu se všemi povinnostmi. Zkuste zapojit do svých aktivit rodinu, kamarády. Nemusíte chodit sami do fitka, jděte se proběhnout všichni dohromady. Komu nevyhovuje běh, zkuste menší túru přírodou. Kdo má na dosah sníh, má vyhráno.

Hory jídla, alkohol. To vše tělu ubírá energii, proto nezapomínejte, že i v těchto časech je také voda váš přítel, která vám zamezí dehydrataci. Navíc dostatečný pitný režim sníží chutě na všechny nástrahy v kuchyni.

Alkohol, démon kalorií

Tučné, mastné, různé kombinace, sladké, slané. Paleta chutí, kdy se dokážete rozjet a neberete v potaz blikající červenou na semaforu. Zkuste se třeba na večírcích zaměřit na lehčí potraviny, zkuste i vegetariánskou stravu. Zkuste zeleninu, bílé maso, ryby. Také se pokuste o menší porce. Z psychologického hlediska je lepší volit menší obvod talířů. Jedno přísloví praví: Jez do polosyta, pij do polopita.

K dobrému jídlu patří také alkohol. Tady zvažte volbu, která bude mít nižší kalorie. Snažte se vyhýbat míchaným koktejlům. Likéry a další ingredience často obsahují kalorií co jedna porce jídla. Když už musíte, volte takové, které obsahují sodovku, co třeba vinný střik. Pokud jste milovníkem vína, můžete v rozumné míře i tělu pomoci. Když budete pít kávu, čaj - neslaďte.

Poslední možnost, když vše selhalo? Nastavte si vlastní laťku, kterou nepřekročíte. Například x porcí řízků, x skleniček alkoholu, x dní bez pohybu. Čím méně podlehnete vánočnímu obžerství, tím rychleji a snadněji se vrátíte po novém roce do původního běžeckeho stavu. Dobrý běh!

Reklama

Související témata: