Hlavní obsah

30 let starý rekord padl. Může za to 72letý stařík z Ameriky

New York

Garry Patton z Rock Rapids v Iowě je 71letý stařík, který se od svých vrstevníků trochu odlišuje. Cvičí, trénuje každý den a už přes rok si brousil zuby na světový rekord na jednu míli. Teď ho dal. Sedmého prosince si dal s předstihem dárek ke svým 72. narozeninám. Rekord, který odolával celých 30 let, rozdrtil na prach. A v čem je jeho tajemství?

Foto: Profimedia.cz

Někdo si na stáří vybírá fešnou hůlku, někdo světový rekord, který by překonal. (ilustrační foto)

Článek

Garry Patton je inženýr v důchodu a ve svém volném čase pomáhá jako dobrovolník jiným důchodcům se zajištěním zdravotní péče. „Sedím takhle vedle hromady 65letých lidí a říkám si: Člověče, jsem hrozně rád, že nemám jejich fyzickou kondici!" Garryho fyzička nevznikla jen tak, jako nějaký přírodní úkaz. Ne, tomuto dědovi se daří zůstat fit díky píli, vytrvalosti a odhodlání. Svým cvičením obhajuje i svoje běžecké výkony. Těžko si jinak představit, že nastavíte nový světový rekord ve své věkové kategorii, když běháte jen 24 kilometrů za týden!

Pattonův trénink má svůj pevný jízdní řád a je založený na posilování. Běhá vlastně jen každý třetí den. Jeden den zvedá činky, jeden den věnuje cross trainingu a až ten třetí běhá. Každé ráno navíc stráví půlhodinu děláním dřepů, kliků a angličáků (vzpor-dřep-výskok ‒ pozn. red.) a každý den se také protahuje. Ani jeho běžecký trénink není jednotvárný. Jednou běhá kopce, jednou si dá jedenáctikilometrový běh s vkládanými rychlými intervaly o 1200 metrech a do třetice běhá intervaly na dráze. Ten samý běžecký trénink tak absolvuje jen jednou za devět dní.

Není tedy divu, že Patton dominuje ve své věkové kategorii běžeckému poli už dobrou desítku let. Už si vydobyl i nějaké americké rekordy na středních tratích. Světový rekord na jednu míli mu ale dlouho nedával spát. Pokusil se o něj už loni. Tehdy ovšem chybělo dvě a půl vteřiny. Letos se do míle pustil s vervou, zároveň se však snažil zachovat chladnou hlavu. Možná až moc. Tak se totiž stalo, že už v půlce bylo téměř jasné, že to zase nevyjde. Ale pak se něco přihodilo...

„Tu první půlku jsem dost podělal. Když jsem viděl, že jsem pozadu už o čtyři vteřiny, moje první myšlenka byla: Sakra, teď to prostě zkusím nakopnout a uvidím, jak dlouho to můžu vydržet," říkal v cíli už s úsměvem novopečený rekordman. Tvrdí, že za své úspěchy může děkovat velké různorodosti tréninku. „Nemám žádná zranění, což je moje největší výhoda oproti ostatním," říká přesvědčivě borec, který od roku 2008 nevynechal jediné národní mistrovství.

„Když je vám dvaasedmdesát a nemáte žádné větší zdravotní trable, znamená to, že pár věcí děláte správně. A taky že máte obrovské štěstí," říká moudře muž, od nějž bychom se mohli učit.

Co plánujete na důchod vy?
Také překonávat světové rekordy.
9,2 %
Sledovat nekonečné romantické seriály v televizi.
3,4 %
Pečovat o svou zahrádku.
10,1 %
Vyzkoušet všechny neřesti, co jsem v produktivním věku nestihl.
29,1 %
Věnovat se vnoučatům.
8 %
Vše uvedené a ještě něco navrch.
40,2 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Patton