Hlavní obsah

Po 43 letech skončil se sportem. Proč nevynechal jediný den?

Můstky, plomby, protézy, to byla jeho doména. Ne však jediná. Jon Simpson, sedmasedmdesátiletý dentista v důchodu, běhal každý den v průběhu 43 let alespoň jednu míli denně. Před patnácti lety málem vynechal a přerušil, ale nestalo se nakonec. "Dostal jsem otravu z vánočního jídla a musel jsem jet na pohotovost. Běhat jsem šel, když jsem se vrátil z nemocnice," vzpomíná muž, který běhal v blízkosti university v Memphisu, kde je travnatá plocha. Jenže letos v létě nečekaně skončil. Lékaři mu po 15 991 dnech dali jasný ortel, musel na operaci.

Foto: Archiv: Jon Simpson

Jon Simpson musel po více než 40 letech s běháním skončit.

Článek

Za více než čtyři desetiletí se mu stalo běhání rutinou. Ráno vstal v 5:30, vypil sklenici vody s vitamínem D, zacvičil si před běháním, které měřilo obvykle přes tři kilometry. Tak se postupně v jeho těle a hlavě vytvářela závislost, která byla víc než láska k běhu. "Ve skutečnosti nejsem ten, který si užívá dlouhé běhy. To je fuška pro mě a mojí pravou nohu."

V létě roku 1954 jel Simpson na dovolenou do Arkansasu. Brzo se však cítil špatně, když se vrátil domů, navštívil nemocnici, kde mu testy odhalily obrnu. Kvůli této diagnóze přišel o semestr školy. Více než devět měsíců se neobešel bez dřevěných berlí. „Zbytek mého života jsem strávil tím, že se snažím posílit svou pravou nohu," svěřil se pro server runnersworld.com.

V roce 1971 začal běhat každý den

Simpson začal pravidelně běhat zatímco sloužil v americké armádě ve Fort Benningu v Georgii. Když mu bylo kolem třiceti, běhal obvykle šest dní v týdnu a v neděli odpočíval. Jenže 30. srpna 1971 provedl osudové rozhodnutí a začal běhat každý den. Od té doby si zaběhal i po světě, například v Anglii, na Islandu, nebo v Izraeli. Když bylo potřeba, tak i na palubě výletních lodí.

Zajímavostí je, že nikdy neběžel žádný závod. „Ani pět kilometrů," přiznává. Prostě ze zvyku, máte dobré boty, každý den víte, co přijde. Po dvaceti letech běhání mu manželka nechala jednu starší běžeckou botu předělat do bronzu. Dokonce i s dírou vpředu. Kromě toho Simpson má plaketu od Running Streak Association ve Spojených státech z roku 2001, kterou získal za čtyřicet let nepřetržitého běhání.

10. června 2015 nastal konec

Přesto věděl, že jednou přijde konec. Osudný den nastal 10. června 2015, když se jeho pravá noha při běhu podlomila. Spadl a lidé mu museli pomoci domů. Další den to ale nebyla jeho noha, která ho brzdila, ale jeho vize, která trvala přes čtyřicet let. Při lékařské kontrole mu objevili problém se sítnicí a doporučili okamžitou operaci. „Řekli mi, že to může trvat týdny, než bych mohl uvažovat zase o běhání," řekl Simpson. Po 15 991 dnech přišel konec.

On a Mark Covert jsou členy exkluzivního klubu. Oficiální definice klubu je, že musíte uběhnout alespoň jednu míli (1,61 kilometrů) v rámci každého kalendářní den. V současné době má klub 570 lidí na aktivním seznamu

"Uběhnout jednu míli není tak těžké," říká Mark Washburne, prezident klubu, který běhá alespoň tři míle denně od 31. prosince 1989. "Někteří lidé si myslí, že jsme posedlí. Lepší ale je, když si myslí, že jsme oddaní," dodal Washburne.

Reklama

Související témata: