Hlavní obsah

Běhání je levný sport. Pokud mu propadnete, je to lež!

Praha

Běhání je levný sport. Věta, kterou slyšíme ze všech stran. Je to lež. Pokud běhání propadnete, bude chtít více, a to stojí finance. Běhání není jen o jednom páru běžeckých bot, který vydrží roky a triku z tržnice. Navíc levný pár kecek není běh na dlouhou trať. Každá kariéra začíná prvním párem, který se postupně rozrůstá, a na něj se nabalují další věci.

Foto: Právo

Když vás běhání dostane, jde už o tísíce korun, na stovky zapoměňte.

Článek

Po pár měsících zjistíte, že toužíte po lepším. Chcete si zkusit i jiný povrch - kopce, terén, dráhu. Více hodin strávíte tréninkem, patrně si pořídíte další pár běžeckých bot, což je finanční náklad. V běžecké speciálce vám rádi poradí a kvalitní obuv také více stojí. Původní levnější pod náporem dojde k újmě, případně už má odběhané kilometry a dosluhuje.

Po čase zjistíte, že obyčejné triko nestačí. Kolem sebe budete mít běžce ve „funkčních dresech," které jsou technologicky na výši. Toto triko je příjemnější pro tělo, lépe se vypořádá s potem, zápachem. Na lepší se snadno zvyká, budete chtít časem další, což je další nápor na peněženku.

A máme tu chladnější počasí, takže další oblečení, které vás ochrání před nečasem, k tomu také trochu bezpečnosti. Tedy reflexní prvky, pokud budete běhat za soumraku, za tmy. Když přituhne, přibude čepice, rukavice, sportovní mikina, bunda, zateplené elasťáky, někdo si určitě oblíbí i čelovku pro lepší vidění.

Startovné není zadarmo

Drahé oblečení si budete chtít hýčkat, takže proč nenakoupit speciální prací prostředek, který všechna vlákna lépe ochrání, tím vám přece dražší oblečení déle vydrží funkční. Jenže zadarmo to není.

Pokud udeří mrazy a venku se nebude moci běhat, přijde na řadu členství v posilovně, abyste mohli aspoň na běžecký pás. Případně zvolíte jiný sport pro udržení fyzičky - fitness, bazén, které také nejsou zadarmo. A investovat do svého běžeckého pásu? To není levná záležitost.

Běháte, platíte více. V tomto bodě se určitě už neobejdete bez sportovních hodinek, které vám budou hlídat rychlost, tep, kalorie. Budete chtít porovnávat svoji výkonnost, časy. Sporttester není zadarmo, takže další pozdrav z kreditní karty.

Když už budete běhat měsíce, zatoužíte si zaběhnout určitě i nějaký závod, zažít porovnání s dalšími, cítit adrenalin, vzrušení. Takže tu máme startovné, něco stojí cesta na závody. Většinou u jednoho boje s časem neskončíte, budou další. Poznáte nové známé, ti vás pozvou na své oblíbené tratě, nahecují vás, což jsou další výdaje.

Zranění a následná léčba

Patrně se nespokojíte jen sami se sebou. Účast v běžeckém klubu něco stojí, získávání informací také. Ano, na internetu najdete vše, ale co třeba kniha od uznávaného běžce, běžecký časopis? A je tu další možná cesta k vydáním. Také milujete hudbu, dává vám sílu, energii, motivuje vás, takže MP3 přehrávač. Je menší, lehký a pohodlnější než telefon.

Doběhli jste, máte hlad, tělo potřebuje doplnit energii, regenerovat. Před tréninkem jste neměli čas si nic připravit, zázračná energetická tyčinka vše napraví.

Časem se určitě objeví nějaké zranění. Lékař doporučí fyzioterapii, masáže, koupi sportovních doplňků. Při návratu budete na sebe více dávat pozor. Zvolíte kvalitnější obuv, prevenci a finanční spirála levného běhání narůstá.

Stále si ještě myslíte, že běhání může být jen levný sport?

Je běhání levným sportem?
Ano, kecky a triko, víc nepotřebuji.
15 %
Ne, musím jít s dobou, takže platím.
6,3 %
Záleží na přístupu jako u každého jiného sportu.
78,7 %
Celkem hlasovalo 920 čtenářů.

Reklama

Související témata: