Hlavní obsah

„Recyklovaný muž“ závodí se srdcem, které není jeho

Čtyřiačtyřicetiletý Derek Fitzgerald je vpravdě železný muž. Funebrákům už dvakrát utekl z lopaty v hodině dvanácté a závody Ironman si dává jen tak ke svačině. Nebýval ale vždycky takový. Vysedával v práci za počítačem a hýčkal si svých 100 kilo živé váhy. Pak přišel nádor velikosti grapefruitu v oblasti žaludku, chemoterapie a selhání srdce. Měl štěstí. Našlo se pro něj jiné. A recyklovaný muž se začal snažit „být dobrým správcem svého těla“. S cizím srdcem dnes závodí v nejtěžších kombinovaných závodech.

Foto: facebook D. Fitzgeralda

Derek Fitzgerald: Dávat si do těla a ostatním naději.

Článek
Fotogalerie

Plavali jste někdy v moři necelé čtyři kilometry? Jeli jste někdy na kole přes 180 kilometrů nebo uběhli maratón? A teď to všechno zkuste udělat najednou. S orgánem, který ani není váš.

Když bylo Derekovi 30 let, odhalili mu lékaři obrovský tumor na žaludku a rakovinu lymfatického systému. Jeho život tenkrát zachránila chemoterapie. Ovšem za brutální cenu. Rakovina se dále nerozvíjela, ale Fitzgeraldovi byl diagnostikován jeden ne úplně běžný, přeci jen však už známý vedlejší efekt léčby ‒ po šesti letech, kdy se cítil opravdu bídně, bylo jeho srdce nenávratně poškozeno.

S pohybem začal Derek až po transplantaci. V rámci rehabilitace byl nucen hodně chodit. Nakonec se mu to tak zalíbilo, že se i rozběhl. „Cítil jsem se skvěle a tak vděčný za to, že žiju," svěřil se Recyklátor a doplnil: „Chtěl jsem kopnout do vrtule a zjistit, zda bych dokázal ještě o trochu víc." Po osmi měsících, co lékaři vyoperovali jeho vysloužilé srdce a nahradili ho transplantátem, zaběhl svých prvních pět kilometrů v životě. O dva měsíce později si troufl na půlmaratón. A za dva roky nato se stal prvním Američanem s cizím srdcem, který úspěšně zdolal trať Ironmana.

Dodnes musí brát léky upravující imunologickou reakci těla na transplantovaný orgán. Říká ale, že jeho lékařský tým ho v jeho šestidenním tréninkovém týdnu a v závodech velmi podporuje. I doktoři si totiž všimli, že pohyb Derekův stav zlepšuje. Upravila se mu hmotnost a posttransplantační cukrovka odezněla. Po pěti letech se ovšem objevují staré problémy. Lékaři dobře vědí, že se po transplantaci může něco takového stát. Děláte všechno správně, a přeci to nemusí vyjít. Derekovo náhradní srdce sláblo.

Vyloučil tedy cyklistiku a běh a soustředil se jenom na posilování. Pokud by se jeho stav ještě zhoršil, musel by na další transplantaci. A situace se opakovala: Lékaři nedokázali určit proč, ale Derekovo recyklované srdce začalo pracovat opět správně. A on už věděl, jak to oslavit: Zdoláním Ironman Wisconsin a osobním rekordem na maratónské trati! I přes neustálé překážky se snaží pokračovat a dávat životní naději také dalším příjemcům náhradních orgánů. Fitzgerald založil neziskovou organizaci RecycledMan Foundation a podporuje hledání nových možností pro nemocné na srdce, rakovinu a pro příjemce orgánů.

Reklama

Související témata: