Hlavní obsah

TEST: Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3 ‒ lehký elegán

Praha

Kdo podle předpony vívo čekal další chytrý sportovní náramek doplňující třeba vívofit a vívosmart, ten se přepočítal. Americký výrobce nám novým modelem předkládá plnotučné sportovní hodinky opatřené některými funkcemi dříve u střední cenové kategorie nemyslitelnými. Vše je oděno do lehkého, odolného designu a opatřeno dotekovým displejem. Jestli stále váháte nad odvěkou otázkou „Koupit, nekoupit?“, pak vám budiž tato recenze potřebná a užitečná!

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3

Článek

Samozřejmostí pořádného sporttesteru je senzor GPS, který ani tady nechybí. Umí komunikovat jak s americkou, tak ruskou sítí (Glonass). A tříbodový snímač srdeční frekvence na spodní straně hodinek je také přítomen. Nabíjení obstarává speciální odolný, nechráněný konektor opět na spodní straně hodinek, dobíjecí kabel se zakončením klasickým USB najdete v krabičce spolu s hodinkami. K dobíjení sice nelze použít jakýkoli kabel, který doma najdete, na druhou stranu u tohoto technického řešení odpadá odstraňování nějaké krytky nebo gumové záslepky, takže je ve výsledku přeci jen rychlejší.

Dodávaný řemínek s roztečí 20 mm má na osičkách miniaturní páčky, díky nimž jej dokážete snadno a rychle vyměnit. S hodinkami by už měly být kompatibilní jakékoli řemínky dalších výrobců o patřičné rozteči. Pokud vám ale dodávaný řemínek sedí, těžko budete hledat důvod k jeho výměně. Je příjemný, lehký, pevný, snadno udržovatelný, s přezkou z nerezového kovu.

Foto: garmin.com

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3

Tělo hodinek je kulaté. Osazené je odolným sklem Gorilla Glass, které chrání barevný dotykový displej. K ovládání funkcí ale slouží další dvě technická řešení. Z boku hodinek najdete jakýsi vroubkovaný pásek, který výrobce nazývá „side swipe". Je to další dotykový prvek, jehož pomocí můžete listovat v menu nahoru a dolů stejně jako pohybem prstu po obrazovce. Třetí ovládací prvek je klasicky se tvářící korunka, ve skutečnosti tlačítko. Jím se aktivuje sledování konkrétní sportovní aktivity nebo menu zrychleného výběru.

Sporttester opět oplývá řadou funkcí k přednastaveným sportovním aktivitám, které zde nebudeme blíže rozebírat, naše těžiště je přeci jen v běhu. Nicméně mezi  nejzajímavějšími doplňkovými funkcemi asi zaznamenáte možnost platit přímo hodinkami podobně jako kreditní kartou (funkce Garmin Pay), která je dostupná už i v České republice.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3 - zajímavé řešení „side swipe“.

Přednastaveno je patnáct druhů sportu, z nichž běžci využijí možnosti venkovního běhu, běhu na páse, běhu v hale, ale třeba i eliptický trenažér nebo stepper. Zajímavé jsou možnosti například i při plavání, kdy hodinky rozpoznají jednotlivé plavecké styly. Voděodolnost je samozřejmostí, a pokud se s nimi nebudete potápět do větších hloubek, měly by vydržet. Co bohužel neumožňují, je záznam plavecké trasy. Chytré hodinky naopak zase potěší třeba golfisty, kde je menu více než vymazlené včetně náhledu greenu nebo vedení digitální skórkarty.

Ale teď už k samotnému běhu: Rychlou aktivaci sportu provedeme zmáčknutím korunky (v nastavení si dokonce můžete vybrat na jaké straně hodinek ji chcete mít) a klepnutím na volbu sportu. Připojí se GPS, začne se zaznamenávat srdeční činnost (ta se ale jinak zaznamenává průběžně celý den a na jejím základě se vyhodnocuje třeba i úroveň stresu nebo spánku), zároveň ještě můžete změnit nastavení sportu nebo aktivovat přednastavený individualizovaný trénink.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3 - korunka jako u klasických hodinek.

Definování tréninků a další složitější operace už neprobíhají přímo v hodinkách, ale pomocí mobilní aplikace (zdarma ke stažení) v telefonu. U samotného běhu můžete sledovat celou řadu metrik. K tomu slouží dohromady čtyři obrazovky, tři z nich uživatelsky definovatelné a čtvrtý „budík" sloužící k vyhodnocení zátěže dle intenzity srdeční činnosti. Můžete si nastavovat nejrůznější cíle/alerty podle srdeční frekvence, tempa, času, vzdálenosti, kadence nebo spálených kalorií. Hodnoty mohou být vždy omezeny z obou stran, můžete tedy pro každý alert nastavit jak horní, tak dolní nepřekročitelnou hranici.

Jednotlivá kola se vám mohou počítat automaticky podle nastavené vzdálenosti nebo po manuálním přepnutí. V manuálním přepínání kol je malý zádrhel v tom, že se děje pomocí dvojího poklepání na obrazovku ‒ to se mi hlavně při vyšších rychlostech ne vždy povedlo hned napoprvé ‒ a dále nutnost dvojího pohybu nedovoluje úplně „atomovou" přesnost měření.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3 - ukázka jedné z mnoha možností Garmin Connect.

Mezi další funkce, jež běžci hodně ocení, je automatická pauza, nastavitelná podle rychlosti nebo aktivovaná až po úplném zastavení. Auto scroll, automatické přepínání mezi jednotlivými obrazovkami tréninku, o třech volitelných rychlostech také potěší. Při nějakém speciálnějším tréninku by běžec mohl využít i několik možností měření času. Lze použít klasické stopky, odpočet (i opakovaný) nebo několik budíků. Hodinky poskytují také odhad VO2max.

Sporttester může fungovat zcela samostatně i bez připojení k telefonu. Když byste ale nevyužívali aplikaci, ochudili byste se o možnost vytváření vlastních tréninků, sledování podrobných statistik nebo přijímání notifikací z telefonu o příchozích zprávách nebo hovorech, případně o ovládání hudebního přehrávače v mobilu nebo zobrazování předpovědi počasí.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Chytré sportovní hodinky Garmin vívoactive 3 - detail osičky pásku, nabíjecího konektoru a snímače tepové frekvence.

Baterie by měla v ideálním případě vydržet více jak půl dne se zapnutou GPS a až týden v režimu chytrých hodinek bez připojování k satelitům. V reálném životě, kdy se budete každý den trochu hýbat a své tréninky zaznamenávat plus se budete propojovat s telefonem... vydrží hodinky na jedno nabití asi čtyři dny.

PLUSY
výrazně lehké a nízkoprofilově koncipované
integrovaná GPS
tříbodový snímač srdeční frekvence ze zápěstí
zvýšená odolnost proti prachu a vodě
komfort, příjemné na nošení
dotykový displej s tvrzeným sklem
dobrá čitelnost displeje v různých podmínkách (+ možnost automatického podsvícení při natočení)
side swipe (dotykové listování v menu z boku hodinek)
nekomplikované nabíjení
fungují jak samostatně, tak přes propojení BT s telefonem (aplikace zdarma; ještě více možností)
možnost připojení dalších zařízení
velké možnosti kustomizace
MINUSY
někdy se mohou projevit nevýhody dotykového displeje
chybí virtuální partner
CENA
5990 korun

Osobně nejsem úplně příznivcem dotykových displejů, spolehlivější a odolnější vůči nechtěné aktivaci jsou přeci jen dobře vyvedená tlačítka (jako třeba u předchozího testovaném modelu Garmin Instinct). Obrazovka se dá ale z rychlého přístupu k vybraným funkcím (dlouhé podržení korunky) bezpečně uzamknout včetně side swipu. Ten lze v menu nastavení i úplně deaktivovat, pokud by vám z nějakého důvodu nevyhovoval.

Za rozumnou cenu dostává do ruky běžec už značně pokročilý technický nástroj, který mu může v tréninku hodně pomoci. Vívoactive 3 jsou ve srovnání s dalšími modely laděny spíše do elegance a lehkosti, takže je můžete vzít jak k obleku do divadla, tak na sportovní kolbiště, aniž byste se vystavili riziku posměchu „módních policistů". Tomu nahrává i výběr z šesti druhů vzhledu displeje a možnost sestavit si z kombinace 14 ciferníků, 5 druhů ručiček a 12 druhů barevného podkreslení i svůj vlastní.

Reklama

Související témata: