Hlavní obsah

RECENZE: Jak utéct času? Příběh ženy, kterou věda nepochopila

Libor KalousSport.cz

Bolí vás tělo, nechce se vám z postele, jste bolaví, líní? Pokud jste na vše odpověděli ano, máme pro vás lék, který se jmenuje - Jak utéct času? Kniha, která odhaluje tajemství devadesátileté sportovkyně, která drží několik světových rekordů a medailemi by mohla ověsit stromy kolem baráku.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Jak útéct času? Stačí si přečít tuto knihu.

Článek

Pokud máte trable s žitím, chutí žít, vitalitou, tak po přečtení této knihy změníte názor a zjistíte, že má smysl žít život. A pozor, není to kniha pro důchodce. Čím dříve si ji přečtete, tím dříve prozřete, pokud stále váháte.

Kniha se věnuje Olze, výjimečná osobnost, která je hvězdou sportovních akcí na celém světě. Vyhrává, nemá konkurenci, přitom se hlásí až na jedenáct disciplín při jedné akci. Vědecké týmy a jejich drahé laboratoře se snaží najít gen dlouhověkosti, vitality a zdraví. I když si ji předávají, stále tápou. Ona je jiná. Proč?

Závodila s muži

Ode dne kdy bylo Olze Kotelkové devadesát let, zaznamenala problém pro organizátory všech atletických závodů seniorů, jichž se účastnila. S kým bude soutěžit? Proto musela drobná atletka běhat i s muži.

Možná vás napadne. Vrcholová sportovkyně celý život, v práci se nenadřela, byla světem hýčkána. Ne, pravý opak. Sport ji dlouho nic neříkal, rozvedená, studovala, pracovala, vychovávala děti.

Jako malá žila na farmě i s prarodiči. První zaměstnání - sekretářka v důlní společnosti, poté učitelka. Budoucího manžela poznala na taneční zábavě, po pár týdnech zjistila, že vše není ideální. On alkoholik, sukničkář, násilník. Dokonce na ní vzal i nůž. "Kdybych od něj neodešla, byla bych už mrtvá. Vím to jistě," říká v knize.

To se přihodilo v padesátých letech v kanadské prérii. Byla podruhé těhotná, přesto se sbalila a odešla. "Co vím, byla jsem první svobodná matka na světě." Šla za sestrou, porodila druhou dceru a našla si práci v docích. Stále žádný sport, trénink, ale tvrdý život. Sportovat začala až po sedmdesátce.

Nekonečné vědecké kolečko

Jak se jí štěstí vyhýbalo v první půlce života, ve druhé si ho užívala. S přibývajícím věkem se o ni vědci prali, odebírali ji vzorky, poznala nespočet vyšetření, potkávala se s desítkami lékařů, vědeckých kapacit na výživu, genetiku, problematiku stárnutí. Výsledek? Úkaz, na který není jasná odpověď. Jedna ale přeci. Pokud máte pohyb, vaše mysl je nadšená, spokojená, člověk je šťastný, je tu základ pro dlouhý život, kde nemusíte jen sedět v koutě.

Rutina, noční masáže, strava, ale ne ideální, ale taková, která Olze vyhovuje. "Jí, když má hlad, což většinou znamená menší porce čtyřikrát až pětkrát denně. Ráda jí potraviny z místních zdrojů. Když cestuje, rád ochutnává to, co jedí a vždycky jedli místní," píše se v jedné z pasáží knihy. Stále žádné kouzlo, tajemství, které by vše odhalilo.

Rutina, osobnost, svědomitost, extroverze, přívětivost. Tím vším tato atletka oplývá, toto z ní dělá zázračný koktejl života. Kniha končí devíti pravidly pro život. Nejsou překvapivě překvapivé, jsou úplně normální:

• hýbejte se

• vytvářejte rutinní úkony

• využívejte příležitosti

• buďte lidé

• v něco věřte

• nepoddávejte se špatné náladě

• podporujte v sobě pocit, že se rozvíjíte

• nedělejte to, když se vám to nelíbí

• začněte hned

"Zábavná, fundovaná a strhující kniha," napsal The Boston Globe. "Jedna z největších knih o stárnutí," přidal se The Wall Street Journal. "Úchvatnost knihy pramení z málem neuvěřitelného příběhu o ženě, která se rozhodla vzdorovat věku sportem a která dokázala změnit život nejen jednoho novináře," dodal The New York Times.

Teď tedy jen začít číst. Tak do toho. Ke koupi vám postačí 299 korun.

Reklama

Související témata: