Hlavní obsah

Poznejte svůj typ nohy. Můžete předejít starostem

Praha

Slyšeli jste někdy o funkční typologii nohy? Ne, nebude tu řeč o nohou římských či egyptských, nebo dokonce o lidských povahách podle toho, zda máte prsty na nohou stejné, nebo třeba druhý delší než ostatní. Tyto nauky jsou spíše úsměvné. Nicméně znalost funkční (nebo také klinické) typologie nohy podle amerického podiatra Mertona Louise Roota vám v mnohém pomůže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Znalost funkční (nebo také klinické) typologie nohy vám v mnohém pomůže.

Článek

Některé typy nohy s nepříliš výhodným postavením hlezenních kloubů k sobě snáze přitahují sportovní zranění. Pokud tedy budete znát svůj typ nohy a vědět, co s tím, můžete případná rizika zavčas minimalizovat.

Merton Louis Root značně předběhl dobu, když v polovině minulého století začal zkoumat nohu z úplně jiného pohledu než jeho současníci. Na nohu nenazíral jako na kus těla, na kterém si stojíme, ale jako na velmi členitý a dynamický komplex mnoha minimálních, ale důležitých pohybů, jejichž výsledkem je pohyb od pomalé chůze po hodně rychlý běh. Jako u každého podobného objevu i zde trvalo nějaký čas, než jej poněkud skeptičtější kolegové pochopili a docenili. A zatímco na západ od nás se s typy nohou běžně pracuje, u nás nejsou příliš známé ani v odborných kruzích. Přitom je to TAK jednoduché.

• normální typ nohy - patní kost a přednoží je v jedné rovině
• varózní zánoží - patní kost je vytočená, stojí na zevní hraně. Ve stoji se musí kloub podhlezenní (subtalární) stočit dovnitř, aby se celé chodidlo dostalo do kontaktu se zemí.
• varózní předonoží - patní kost je v rovině, ale přednoží je vytočeno palcem vzhůru. Ve stoji se musí kloub podhlezenní kompenzačně stočit dovnitř, aby se předonoží dostalo do kontaktu s podložkou.
• valgózní předonoží - patní kost je v rovině, ale předonoží je vytočeno malíčkem vzhůru. Při stoji se musí kloub podhlezenní vytočit ven, aby se předonoží dotýkalo podložky.

Ne, nenadáváme vám. Tyto čtyři typy, které se určují při nezatížené noze a ve stoji, vyšly z Rootových bohatých zkušeností a podrobných znalostí biomechaniky a kineziologie (nauky o pohybu). Mají významný a negativní vliv na postavení kloubů celé dolní končetiny a postavení páteře – díky lehce pokřivené noze můžete ve výsledku trpět vším od vbočených palců po migrény. Protože tyto typy nohy, neboli také vnitřní deformity nohy jsou trvalé, moc je nepřecvičíte. Dr.Root proto navrhl koncept funkčního ortézování v podobě klínků pod patu či přednoží. Protože se tyto změny promítají do každého kroku, který ujdete či uběhnete, tyhle minimální odchylky se nasčítají a problém je na světě.

Kolik toho víme?

O funkční typologii nohy se málo ví, a to mezi laiky i mezi odborníky, o čemž svědčí i poměrně nevelký ohlas v jinak poměrně hodně navštěvované anketě mezi čtenáři na Facebooku. Ani ti, kteří odpověděli, tuto problematiku neznají. Vyvstává tu hned několik otázek, na něž hledám odpovědi opět na pražské Fyzioklinice. K odborníkům na slovo vzatým tu patří i Mgr. Marenčáková, specialistka na nohy, která toto téma zpracovala ve své diplomové práci.

Může být jedna noha jednoho typu, a druhá typu jiného? Ano, každá noha může být jiného typu. Může se typ nohy v průběhu života měnit? Například z normální nohy na některou z deformit? Předpokládá se, že po ukončení růstu se tento typ nohy již dále nemění. Proto je potřeba dbát na zdravý životní styl a kvalitní obuv už od dětství, aby se nožička správně vyvíjela.

Lze se vycvičit k nápravě?

Do jaké míry lze nesrovnalosti vycvičit? Je skutečně jediným možným řešení vložka s klínky apod...pasivní podpora...? Může pomoci chození naboso? Jelikož mají tyto typy nohou ještě své tzv. podtypy – kompenzovanou a nekompenzovanou variantu (platí pro varózní předonoží a varózní zánoží), a pak flexibilní (schopnou změny) a rigidní (neměnnou) formu (valgózní předonoží), je nutné potřebu vložky se speciálními klínky vždy hodnotit individuálně se zřetelem na reakci celého pohybového systému, především páteře.

Cvičení má smysl pouze u poruchy klenby nožní způsobené vrozenou nebo získanou hyperlaxicitou (protažitelností) vazů a nesprávnou životosprávou (jako je nekvalitní obuv, málo stimulů pro nohu, atd.), ale typ nohy se přecvičit nedá. Pokud se u jedince objevují bolesti nohou a kloubů dolních končetin, je potřeba jej komplexně vyšetřit od hlavy až k patě a zjistit, co za tím vězí.

Pokud je příčina opravdu v typu nohy, je nutné přejít na terapii pomocí vložek a klínků (tzv.kompenzačního ortézování). Novodobou možností by mohlo být i tapování. Chůze naboso nám může pomoci zlepšit funkci svalů v plosce tím, že stimulujeme všechny druhy receptorů, které jsou v plosce bohatě přítomné (například receptory pro pohybocit, polohocit, atd.) ale bohužel nám typ nohy nepřemění. Ale je vhodnou součástí zdravého životního stylu, preventivních opatření i léčby ploché nohy.

Tedy jasná zpráva pro všechny majitele nejen bolavých nohou a problémy s nožní klenbou, ale řešení i pro ostatní části těla, které musí nesrovnalosti v nohách kompenzovat, a tím se přetěžují. „Nejvýraznější negativní vliv na pohybový aparát má varózní předonoží, a to na všechny klouby dolní končetiny i pánev," říká autorka diplomové práce, za niž byla v roce 2013 oceněna 1.místem v soutěži Cena rektora Univerzity Palackého v Olomouci za nejlepší studentskou vědeckou práci v oboru kinantropologie.

Každý typ nohy má jisté negativní účinky

„U tohoto typu nohy navíc nedochází k dostatečnému tlumení nárazů při dopadu chodidla na zem, což společně postupně může vést ke vzniku vbočeného palce, únavových zlomenin nártních kostí, zánětů z přetížení, poranění Achillovy šlachy, valgózních kolen (do „X"), různých bolesti kolen, napodobení příznaků jako při útlaku míšního kořene L5 a další problémům."

Zpracování získaných dat v diplomové práci přineslo své výsledky: každý typ nohy má jisté negativní účinky alespoň na jeden z velkých nosných kloubů či pánev a ovlivňuje provedení chůze v jednotlivých kloubech dolních končetin.

Na postavení pánve a její klopení vpřed a vzad se nejvíce podílí varózní předonoží. Kyčelní kloub především v rotacích a pohybech do stran ovlivňují varózní předonoží i zánoží a podobně se chová i koleno. Na poměry v hlezenním kloubu při chůzi, propnutí a přitažení špičky má vliv varózní i valgózní předonoží.

Diagnostika nohy podle typologie zní možná složitě. Asi i proto se jí v Česku zabývá jen hrstka odborníků. Typologií nohou se též dlouhodobě zabývají odborníci v Lázních Luhačovice, MUDr. Ivan Vařeka a MUDr. Renata Vařeková, autoři řady publikací na toto téma. Naproti tomu za hranicemi je tato diagnostika mnohem běžnější. Zeptejte se i svého lékaře - správně volená ortopedická kompenzační podpora vám přitom může ušetřit řadu starostí.

Reklama