Hlavní obsah

Slovensku se ulevilo. Biatlonové sestry nakonec budou reprezentovat

Ivan Vilček (Bratislava)Sport.czPrávo

Po dlouhých týdnech průtahů podepsaly sestry Fialkovy ve středu večer smlouvu s biatlonovým svazem a mohou reprezentovat Slovensko už na nadcházejícím Světovém poháru ve slovinské Pokljuce. Sestry měly dosud zákaz reprezentovat, protože odmítaly podepsat smlouvu o státní sportovní reprezentaci. Ve smlouvě byly problematické především body o osobnostních právech sportovců.

Foto: Sport.cz

Paulina Fialková na dovolené - archivní snímek.

Článek

K podpisu nakonec došlo na středečním mediačním setkání v sídle Slovenského olympijského výboru. Sestry vyjádřily radost, že opět mohou reprezentovat Slovensko.

„Děkujeme fanouškům a i státu, kteří se k tomu postavili správně. Na závod Světového poháru pojedeme asi v pátek a budeme se snažit podat co nejlepší výkon," řekla novinářům Paulína Fialková.

Do případu se zaangažovali i politici, když ministryně školství Martina Lubyová pohrozila biatlonovému svazu sankcemi, pokud smlouva nebude podepsaná. Nátlak na svaz vyvíjel i ministr obrany Peter Gajdoš, protože sestry jsou členkami armádního klubu VŠC Dukla Banská Bystrica.

Podobné potíže řešila před sezonou i česká lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká.

Na únorové olympiádě v Pchjongčchangu pomohly sestry Fialkovy Slovensku ve štafetě k pátému místu, Paulína navíc obsadila stejné místo i ve vytrvalostním závodě. V březnu pak při závodech Světového poháru v Ťumeni vyjela skvělou druhou pozici.

Reklama