Hlavní obsah

Biatlonistky ve štafetě deváté, doplatily na pomalý běh Jislové

Aktualizováno

České biatlonistky obsadily 9. místo ve štafetovém závodě Světového poháru v Ruhpoldingu, kde startovaly ve složení Puskarčíková, Jislová, Davidová a Vítková. Sice se vyhnuly trestnému kolu, ale o lepší výsledek je připravil slaboučký běh na druhém úseku a ani finišmanka nebyla tak rychlá, aby reprezentační kvarteto posunula ještě někam dopředu. Vyhrála Francie, která jen čtyřikrát dobíjela, před Norskem a domácím Německem.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jessica Jislová bojovala o elitní desítku.

Článek

Eva Puskarčíková zvládla úvodní položku bez dobíjení, podobně si ale vedlo dalších devět závodnic a tak na druhou střelbu přijela početná skupina, jejíž tempo udávala vedoucí žena Světového poháru Wiererová. Puskarčíková přes využití jednoho náhradního náboje udržela kontakt se špičkou a předávala čtvrtá za Itálií, Francií a Norskem. „V rámci možností jsem spokojená," hodnotila česká reprezentantka.

Po předvánoční těžké viróze už zase závodící Jessica Jislová, které ve složení bronzové štafety z Oberhofu nahradila Lucii Charvátovou, v pohodě odstřílela ležku druhého úseku, ale výrazně zaostávala v běhu a pak na stojce i dvakrát dobíjela, takže Česko kleslo na 14. místo. „Každým dnem se cítím lépe. Přece jen je ale asi pořád znát, že tam byl dlouhý výpadek kvůli nemoci," připustila v České televizi Jislová.

Davidové nevyšla střelba

Za vedoucí Francouzky se pak na třetím úseku dostaly domácí Němky, protože Gontierová zase poslala Itálii na dvě trestná kola. Markéta Davidová se rychle snažila smazat více než minutovou ztrátu během, ale vleže spotřebovala všechny tři náhradní náboje a byl to pro reprezentantky další propad v pořadí. Čistá stojka ale Davidovou jakoby nakopla a na posledním kilometru ze sebe na lyžích ale vymačkala úplně vše.

Poslala tak českou finišmanku Veroniku Vítkovou na trať jako devátou, ale už se ztrátou přes dvě minuty. „Snažila jsem se zachránit, co jsem zbytečně dlouho proležela na střelnici," mínila Davidová. K triumfu mířily Francouzky, které v Ruhpoldingu vyhrály štafetu naposledy v roce 1994. O stříbro svedly bitvu Němky s Norkami.

Herrmannová ale moc nevyšla poslední střelecká položka a na domácí zbyl jen bronz. Vítková nepotřebovala vleže ani náhradní náboj, vstoje jednou dobíjela, ale české umístění vylepšit nedokázala.

„Začátek byl od Evíka skutečně výborný. Chtěli jsme pak trochu víc, mysleli jsme na šestou, jenže Jess hodně ztratila na lyžích. Asi ještě víc než bychom čekali, na svém úseku měla až dvacátý běžecký čas. Makula se potom neuvěřitelně dlouho zasekla na ležce, pak to ale dost zachránila, jenže Verča v aktuálním stavu neměla na to posunout štafetu někam dopředu," uvedl pro Českou televizi asistent trenéra Jiří Holubec.

Světový pohár biatlonistek - štafeta 4x6 km v Ruhpoldingu
1. Francie (Simonová, Bescondová, Braisazová, Chevalierová) 1:09:27,7 (0)
2. Německo (Hinzová, Dahlmeierová, Preussová, Herrmannová) +11,5 (0)
3. Norsko (Solemdalová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) +23,4 (0)
4. Švédsko (Magnussonová, Brorssonová, Perssonová, Öbergová) +1:29,0 (0)
5. Rusko (Morozovová, Mironovová, Starychová, Jurlovová-Perchtová) +1:46,2 (0)
6. Slovensko (I. Fialková, P. Fialková, Poliaková, Kuzminová) +1:57,6 (1)
7. Rakousko (Innerhoferová, Schwaigerová, Riderová, Hauserová) +2:03,5 (2)
8. Bělorusko (Alimbekavová, Kručinkinová, Solaová, Krjuková) +2:07,8 (2)
9. Česko (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Vítková) +2:22,2 (0).

Reklama

Související témata: