Hlavní obsah

Krčmářovi o pět vteřin utekla desítka. Boe slaví jubilejní triumf

Anterselva/Praha
Aktualizováno

Tři čeští biatlonisté bodovali v závodě Světového poháru na 10 km v Anterselvě, nejlepší z nich Michal Krčmář obsadil třinácté místo. Jubilejní desáté prvenství v sezoně slavil suverén Johannes Thingnes Boe, jenž bezpečně hájí žluté číslo pro vedoucího muže seriálu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Michal Krčmář na střelnici.

Článek

Krčmáře musela hodně mrzet druhá rána vleže, kterou poslal mimo terč. Byla to totiž jeho jediná střelecká chyba a na lyžích dokázal v závěru vystupňovat tempo a umístění v elitní desítce mu uteklo o pouhých pět vteřin. „Pocity sice nejsou nic moc, ale vypadá to, že jsem konečně docela slušně běžel a vyšel z toho docela dobrý závod pro mě," řekl Krčmář, jenž má i slušnou pozici do sobotní stíhačky.

Druhý nejlepší výsledek v kariéře a premiérové body v této zimě si při pátečním sprintu vyjel Tomáš Krupčík, který měl na kontě také pouze jedno trestné kolo a na své poměry běžel i docela dobře. „Mám radost, jak jsem se s tím na lyžích popral a udýchal i střelbu," naznačil. „Měl jsem pocit, že vysoká nadmořská výška právě Krupasovi sedla a jsem rád, že máme třetího kluka s bodovým ziskem," líčil trenér Zdeněk Vítek.

Jediným z českého kvarteta s čistou střelbou byl Ondřej Moravec, jenže měl jeden z nejhorších běžeckých časů mezi více než stovkou biatlonistů na startu. „Byl to pro mě šílený boj na trati," uznal 32letý reprezentant. „Vypadal děsně unaveně. Sice zvládl perfektně střelbu, ale na lyžích mu to vůbec nechutnalo. Nemá asi ani smysl posílat ho do stíhačky," naznačil Vítek.

Adam Václavík závod perfektně rozjel, ležku dal čistě a ještě před střelbou vstoje atakoval elitní dvacítku. Jenže čtyři chyby vstoje, to byl malér, který mladého závodníka poznamenal i psychicky, takže se nevešel ani mezi šedesátku postupující do stíhacího závodu.

Vítěz J. Boe sice na střelnici jednou chyboval, ale v běhu byl nedostižný. Druhý skončil po skvělém výkonu ve finiši další Nor Bjöntegaard, pro nějž to byl životní výsledek. Těsný souboj dvou krajanů o bronz dopadl lépe ve prospěch Guigonnata. Další tři Francouzi se pak vešli mezi elitní šestku.

SP biatlonistů – sprint mužů na 10 km v Anterselvě:
1. J. Boe (Nor.) 23:53,9 (1)
2. Bjöntegaard (Nor.) +17,5 (0)
3. Guigonnat (Fr.) +20,2 (1)
4. M. Fourcade (Fr.) +21,3 (0)
5. Eder (Rak.) +23,9 (1)
6. Desthieux (Fr.) +33,5 (2)
7. Fillon Maillet (Fr.) +33,7 (2)
8. Hofer (It.) +42,0 (1)
-----
13. Krčmář (ČR) +51,2 (1)
23. Krupčík (ČR) +1:17,9 (1)
32. Moravec (ČR) +1:30,8 (0)
79. Václavík (ČR) +2:56,8 (4).
Průběžný stav Světového poháru (po 13 z 26 závodů):
1. J. Boe (Nor.) 722
2. Loginov (Rus.) 491
3. M. Fourcade (Fr.) 471
4. Desthieux (Fr.) 438
5. Eder (Rak.) 434
----
14. Krčmář (ČR) 253
19. Moravec (ČR) 235
65. Krupčík (ČR) 18.

Reklama