Hlavní obsah

Boe dominoval i stíhačce, oba Češi se vešli do elitní dvacítky

Anterselva
Aktualizováno

Norský biatlonový fenomén je k nezastavení. Johannes Boe dokázal v italské Anterselvě po sprintu jasně vyhrát i stíhací závod a připsal si už jedenácté prvenství během této zimy. Oba Češi si polepšili a vešli se při čtrnáctém dílu Světového poháru do první dvacítky. Michal Krčmář oproti startu poskočil o jedno místečko na dvanácté a Tomáš Krupčík si 18. místem vyjel dokonce nejlepší výsledek kariéry.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Krčmář

Článek

Stíhací závod nakonec absolvovali pouze dva reprezentanti, Ondřej Moravec dostal pro sobotu předem avizované volno. „Není ve zrovna top běžecké formě. Ve sprintu tady i s perfektní střelbou obsadil až 32. místo, tak než další trápení, chtěl jsem ho spíš pošetřit pro nedělní masák," vysvětlil trenér Zdeněk Vítek.

Michal Krčmář celou dobu atakoval pozice v elitní desítce, nakonec jej od ní dělilo jen pět sekund. „Běžecký pocit je každým dnem lepší. Mrzí mě ale poslední utržená rána při stojce, jinak by se ten sen o desítce naplnil," uvedl nejlepší z Čechů, který ale střílel závěrečnou položku děsně pomalu, za 42 sekund. „Přišel tam poryv větru, úplně si na to nevěřil. Zdálo se mu to asi moc silné, takže vyčkával, jenže nula z toho nebyla," vysvětloval Vítek.

Hodně spokojený pak mohl být Tomáš Krupčík, který se ve 31 letech přes čtyři trestná kola dočkal životního pohárového maxima. „Jsem rád, že mu to zase takhle sedlo, nějakým zvláštním způsobem si tady věří a obstál i v kontaktním závodě a zdá se mi, že se součtem výsledků ocitá někde na hraně účasti v masáku," mínil Vítek.

Boe předvedl, že nezadržitelně míří za velkým křišťálovým glóbem a jistotu jeho zisku dostane zřejmě už během únorového zámořského tripu. Při stíhačce v Anterselvě nabídl soupeřům šanci při dvou položkách vleže, kde pokaždé jednou chyboval.

Potom se ale Boe všem pronásledovatelům utrhl a vyhrál s náskokem více než půl minuty. V cíli za ním se seřadilo kompletní francouzské kvarteto. Skokanem stíhačky byl Loginov, jenž se z 26. místa na startu posunul na sedmé v cíli a udržel druhé místo ve Světovém poháru. Na norského krále této zimy ale ztrácí už propastných 255 bodů.

Krupčík pojede závod s hromadným startem

Tušení českého trenéra se vyplnilo. Krupčík se skutečně vešel jako poslední mezi třicítku biatlonistů pro nedělní závod s hromadným startem. Doplní tak tandem Krčmář, Moravec, kterým to vyšlo z celkového pohárového pořadí.

Poprvé během této zimy pak bude mít Česko zastoupení i při ženském závodě s hromadným startem, kam se kvalifikovala Markéta Davidová. Reprezentanti navíc po dvou třetinách Světového poháru drží osmé místo v pořadí národů, které by jim zajišťovalo start pěti závodníků v obou kategoriích i pro příští ročník seriálu.

Světový pohár biatlonistů - stíhací závod na 12,5 km v Anterselvě
1. J. Boe (Norsko)31:33,7 (3)
2. Guigonnat (Francie)+34,8 (1)
3. Fillon Maillet (Francie)+40,6 (2
4. Desthieux (Francie)+40,7 (2)
5. M. Fourcade (Francie)+50,9 (3)
6. Peiffer (Německo)+56,7 (2)
----
12. Krčmář (ČR)+1:55,4 (3)
18. Krupčík (ČR)+2:27,8 (4)
Stav Světového poháru
1. J. Boe (Norsko)782
2. Loginov (Rusko)527
3. M. Fourcade (Francie)511
4. Desthieux (Francie)481
5. Eder (Rakousko)468
6. T. Boe (Norsko)434
-----
14. Krčmář (ČR)282
20. Moravec (ČR)235
51. Krupčík (ČR)41

Reklama