Hlavní obsah

Davidová si odstřelila stíhačku třemi chybami při úvodní střelbě, nakonec dojela čtrnáctá

Anterselva

Šanci na další parádní výsledek ve Světovém poháru biatlonistek si senzační vítězka čtvrtečního sprintu Markéta Davidová odstřelila hned na první položce stíhačky v italské Anterselvě. Kvůli třem trestným kolům ztratila kontakt se špičkou a cílem nakonec projela čtrnáctá. Z prvního prvenství na domácím sněhu se radovala Italka Dorothea Wiererová.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Markéta Davidová.

Článek

Davidová vyrazila na trať první, ale rozestupy po sprintu byly velmi těsné, takže k úvodní střelecké položce dorazily nejlepší čtyři ženy vlastně pohromadě. Pouze s číslem 4 běžící Němka Dahlmeierová dala ležku za nulu, za ní se pak hnaly jednou chybující medailistky čtvrtečního sprintu Mäkäräinenová a Röiselandová.

Bohužel tři rány mimo terč v podání Davidové znamenaly, že po 450 metrech na trestném kole se česká biatlonistka vrátila na trať až dvacátá se ztrátou více než minutu. Tři její krajanky zvládly první zastávku na střelnici bez zaváhání, což pro všechny znamenalo posun mezi bodující čtyřicítku.

Po druhé ležce už odpadla z čelní skupiny Mäkäräinenová, naopak do bitvy o stupně vítězů se přihlásil domácí tandem Wiererová, Vittozziová. Davidová svou druhou střelbu měla bez chybičky a polepšila si na 17. místo.

Když pak po třetí položce už musela na trestné kolo i Dahlmeierová, dostaly se do vedení k radosti publika obě Italky. Němka se vrátila třetí s odstupem 23 vteřin, ale do hry o prvenství ji vrátila čistá čtvrtá střelba. Po ní se vedoucí trio srovnalo v pěti sekundách. Výborným během v závěru rozhodla o svém triumfu vedoucí žena pohárového seriálu Wiererová a poprvé v kariéře slavila doma v Anterselvě. Její krajance Vittozziové došly síly, a tak se přes ni přehnala v cíli druhá Dahlmeierová.

Davidová při pomalejším provedení položek vstoje minula z deseti ran jen jeden terč a mohla tak na posledních dvou kilometrech bojovat o elitní patnáctku a zvládla to.

„Při té první ležce měla Makula všechny rány dole, možná byla i trochu nervózní z toho čísla 1. Pak si udělala korekci mířidel a už to zvládala na střelnici slušně, i když tam měla nejpomalejší čas. Šance na pódium byla pryč, ale myslím, že se zbytkem stíhačky se Davidová poprala dobře, nesklopila hlavu a neudělala zbytečné chyby jako další tři holky," uvedl asistent trenéra Jiří Holubec s tím, že bodované umístění pak udržela už jen Charvátová.

„Shodli jsme se pak s trenéry, že to chtělo ještě před střelbou zřejmě dvakrát cvaknout, zůstaly mi všechny rány dole. Nemyslím ale, že bych to neudýchala nebo se z toho nějak potento.... Jelo se mi ze začátku hodně dobře, jenže po třech kolech z ležky jsem se musela dost cpát dopředu a ke konci mě přece jen došly síly. Tak uvidím, v jakém rozpoložení dám v neděli masák," přemítala Davidová v rozhovoru pro Českou televizi.

Světový pohár biatlonistek
Stíhací závod na 10 km v Anterselvě
1. Wiererová (It.) 29:20,1 (2)
2. Dahlmeierová (Něm.) +6,0 (1)
3. Vittozziová (It.) +16,2 (2)
4. Röiselandová (Nor.) +33,9 (3)
5. Kuzminová (SR) +46,5 (4)
6. Hauserová (Rak.) +55,8 (2)
...14. Davidová (ČR) +1:45,2 (4)
37. Charvátová (ČR) +3:33,4 (4)
42. Vítková (ČR) +4:10,3 (4)
44. Puskarčíková (ČR) +4:26,6 (5)
Stav Světového poháru
1. Wiererová (It.) 592
2. Vittozziová (It.) 568
3. Kuzminová (SR) 485
4. Röiselandová (Nor.) 477
5. P. Fialková (SR) 473
6. Mäkäräinenová (Fin.) 405
... 29. Davidová (ČR) 166
41. Puskarčíková (ČR) 101
49. Vítková (ČR) 69
65. Charvátová (ČR) 23
81. Jislová (ČR) 10

Reklama

Související témata: