Hlavní obsah

Davidová znovu zazářila v Anterselvě, v masáku utrhla stříbro

Anterselva/Praha
Aktualizováno

Stříbrná biatlonová fantazie v italské Anterselvě. Svou premiéru při Světovém poháru v závodě s hromadným startem proměnila Markéta Davidová v parádní výsledek, když obsadila druhé místo za vítěznou Němkou Laurou Dahlmeierovou.

Foto: Andrea Solero, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová v italské Anterselvě

Článek

Poprvé během letošní zimy měla tato disciplína žen i českou účast, Davidová se zpočátku pohybovala někde uprostřed třicetičlenného startovního pole. Tempo udávala Slovenka Kuzminová, jenže na střelnici udělala jen vleže pět chyb.

První položku zvládlo čistě jedenáct závodnic, patřila mezi ně i 22letá česká reprezentantka a díky svému rychlému běhu se udržela v čelné skupině šesti biatlonistek. Spolu s Davidovou tam figurovaly dvě Italky Wiererová, Vittozziová, Finka Mäkäräinenová, Němka Herrmannová a Francouzka Brasaizová.

Na druhé ležce všech pět terčů ale trefila jen polovina z nich. Česká biatlonistka naštěstí patřila mezi ty úspěšné a v polovině trati tak jela třetí v těsném kontaktu s Mäkäräinenovou a Brasaizovou. Při stojce všechny ale musely na jedno trestné kolo, přitom Davidová pilovala každou ránu a minula terč až tou poslední, kdy se jí už trochu rozklepaly nohy.

Davidová patřila mezi vůbec nejrychlejší

Do čela se dostala čistou třetí položkou zrychlující Němka Dahlmeierová. Za ní se ale s odstupem devíti vteřin hnala skupina hned sedmi žen, včetně Davidové. O všem mohla rozhodnout poslední zastávka na střelnici. Dahlmeierová pálila přesně, za ní se podobným stylem po závěrečné stojce dostala krajanka Hinzová a nechybovala ani Davidová.

Nejdřív to vypadalo, že česká reprezentantka bude bojovat o třetí místo se Švédkou Öbergovou, ale tu utrhla velmi rychle a skvělým během se kilometr před cílem dokonce dotáhla na druhou Němku. Davidová byla plná sil, na lyžích byla třetí nejrychlejší z celé třicítky startujících a ve finiši vybojovala nesmírně cenné stříbro a pro sebe už třetí stupně vítězů v této sezoně.

„Nádhera. Věděl jsem, že bude silná v běhu, lyže jí jely dobře a držela se naší rady, že musí trochu zrychlit střelbu v kontaktním závodě. Obstála ve všem na jedničku," líčil asistent trenéra Jiřího Holubce.

Světový pohár biatlonistek - 12,5 km s hromadným startem v Anterselvě
1. Dahlmeierová (Německo) 35:32,8 (1)
2. Davidová (ČR) +13,1 (1)
3. Hinzová (Německo) +16,4 (1)
4. Öbergová (Švédsko) +17,1 (2)
5. Wiererová (Itálie) +32,2 (3)
6. Mäkäräinenová (Finsko) +33,3 (2)
Průběžný stav Světového poháru
1. Wiererová (Itálie) 632
2. Vittozziová (Itálie) 598
3. Röiselandová (Norsko) 508
4. Kuzminová (SR) 506
5. P. Fialková (SR) 498
6. Mäkäräinenová (Finsko) 443
...24. Davidová  220
41. Puskarčíková 101
50. Vítková  69
65. Charvátová (ČR) 23
81. Jislová (všechny ČR) 10

Reklama

Související témata: