Hlavní obsah

Canmore sužují kruté mrazy. Biatlonisty čekají ve čtvrtek zkrácené závody. Změny budou i na střelnici

Kruté mrazy, které panují od začátku týdne v dějišti sedmé zastávky biatlonového Světového poháru v kanadském Canmore, přiměly organizátory učinit dosud v historii dosud nevyužité opatření. Na čtvrtek plánované vytrvalostní závody obou kategorií byly zkráceny a došlo i k úpravě jejich modelu, takže každá chyba na střelnici bude znamenat penalizaci jen 45 vteřin místo tradiční minuty.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová se už s ostatními biatlonisty připravuje v kanadském Canmore.

Článek

Navíc start byl odložen z rána na později, kdy by se teplota už měla dostat nad mínus 20 stupňů Celsia, což je limit stanovený proto, aby se vůbec mohlo závodit. Takže muži by od 20.20 h našeho času (v Canmore je osm hodin méně) měli absolvovat trať jen 15 km místo dvaceti a na ženy až od 22.55 h našeho času čeká jen 12,5 km místo patnácti.

S ohledem na aktuální počasí se v Canmore, kde se závodilo už při ZOH 1988 a seriál SP se tam vrací po třech letech, dochází k přesunům i dalšího program. Obě štafety mají proběhnout už v pátek, (20.30 h muži a 22.45 h ženy) a v sobotním termínu by mělo dojít na sprinty místo původně na závěr víkendu plánovaných závodů s hromadným startem (19.00 h muži a 22.00 h ženy).

Prioritou je zdraví

„Čtvrteční závodní úprava je už všemi schválena, v dalších dnech bych mluvil o předběžném harmonogramu. Volná neděle nám dává větší flexibilitu v případě, že by teploty neumožňovala některý závod vůbec odjet a museli bychom ho rušit," uvedl ředitel Světového poháru Borut Nunar.

„Absolutní prioritou zůstává zajistit zdraví sportovců při spravedlivém závodu. Proto došlo k úpravě profilu, vynechali jsme nejchladnější části trati a přesunuli závody na čas po poledni, kdy se alespoň maličko oteplí," připustil Nunar.

„Je to tady krásné místo, takřka panenská příroda s mohutnými horskými štíty, jen je tady aktuálně dost velká zima," glosoval vše nejstarší z reprezentantů Michal Šlesingr, který v neděli oslavil 36. narozeniny.

V akci hned první den bude všech devět českých biatlonistů, mužský závod na 15 km absolvují Krčmář, Václavík, Šlesingr a Krupčík, na ženskou trať 12,5 km se vydají Davidová, Puskarčíková, Charvátová, Vítková a Jislová.

Reklama

Související témata: