Hlavní obsah

Krupčík s jedinou chybou jel pro nejlepší výsledek kariéry. Dalším Čechům se nevedlo

Aktualizováno

Až do daleké Kanady si musel pro nejlepší výsledek kariéře doletět český biatlonista Tomáš Krupčík, jenž v závodě Světového poháru na 15 km obsadil 12. místo. Další tři reprezentanti střelecky propadli, už podvanácté v sezoně dominoval Nor Johannes Thingnes Boe.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Tomáš Krupčík skončil ve zkráceném vytrvalostním závodě v kanadském Canmore na dvanáctém místě a zajel životní výsledek ve Světovém poháru.

Článek
Fotogalerie

Poprvé v dějinách biatlonového Světového poháru se vytrvalostní závod zkracoval, muže čekalo o pět kilometrů méně, než je klasická trať. Pořadatele k tomu donutily třeskuté mrazy, které v kanadském Canmore panují. Při závodu sice svítilo slunce, ale teploměr ukazoval mínus 14 stupňů Celsia. Navíc omyl na střelnici neznamenal trestnou minutu, nýbrž přičtení jen 45 vteřin.

Jednatřicetiletý Krupčík sice udělal jednu chybu při první položce vleže, ale při dalších zastávkách na střelnici vyčistil všechny terče a vše podpořil solidním během, což vedlo k jeho nejlepšímu pohárovému výsledku v kariéře. „Měl opravdu pěkný závod, ale to je tak jediná věc, kterou můžu pochválit. Další dva kluci úplně zpackali stojky, což mě zvlášť u Krčmáře hodně mrzí. Viděl jsem, jak zklamaně v cíli kroutil hlavou," líčil pro Českou televizi trenér Zdeněk Vítek.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Životní výsledek v podobě dvanáctého místa zajel český biatlonista Tomáš Krupčík (číslo 31) ve zkráceném vytrvalostním závodě v kanadském Canmore.

Adam Václavík dlouho atakoval bodující čtyřicítku, jenže při poslední střelbě trefil jen jeden z pěti terčů a zřítil se ve výsledcích. „Vůbec to tam neustál," litoval Vítek. Na Michalu Šlesingrovi podle něj přece jen bylo znát, že mu to po dlouhé pauze ještě neběhá. „Navíc se tady nějak nemůže aklimatizovat, takže se spíš jen tak trápil," dodal trenér na adresu 36letého reprezentanta.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Tomáš Krupčík skončil ve zkráceném vytrvalostním závodě v kanadském Canmore na dvanáctém místě.

Čistě z 98 mužů na startu odstříleli pouze tři biatlonisté, a protože mezi ně patřil Nor Johannes Thingnes Boe, nebylo o vítězi pochyb. „Udělal si tady závod tak trochu sám pro sebe," glosoval Vítek, jak jasný lídr Světového poháru triumfoval s převahou více než dvou minut a bylo to už podvanácté během této zimy. Nor s aktuálně celkovým náskokem 300 bodů může být už při příští zastávce v americkém Soldier Hollow jistým držitelem křišťálového glóbu.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Český biatlonista Michal Krčmář během zkráceného vytrvalostního závodu biatlonistů v kanadském Canmore.

Ženy vyběhnou na trať ve 22:55.

Světový pohár biatlonistů v Canmore – 15 km mužů
1. J. Boe (Norsko) 35:27,9 (0 chyb na střelnici)
2. Christiansen (Norsko) +2:10,2 (2)
3. Loginov (Rusko) +2:41,0 (2)
4. Birkeland (Norsko) +2:51,3 (1)
5. Windisch (Itálie) +2:56,3 (2)
...
12. Krupčík (ČR) +3:07,5 (1)
48. Krčmář (ČR) +6:10,1 (5)
64. Šlesingr (ČR) +7:25,8 (3)
77. Václavík (ČR) +8:16,5 (7)
Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů):
1. J. Boe (Norsko) 896
2. Loginov (Rusko) 596
3. M. Fourcade (Francie) 554
4. Eder (Rakousko) 537
5. Desthieux (Francie) 534
...
17. Krčmář (ČR) 298
21. Moravec (ČR) 247
43. Krupčík (ČR) 70
22:55 Vytrvalostní závod žen na 12,5 km

Reklama