Hlavní obsah

Po mizerném začátku přišel v mrazech hřejivý český konec. Krupčík vytáhl štafetu na šesté místo

Aktualizováno

Začátek štafetového závodu při SP v kanadském Canmore vypadal pro české biatlonisty dost špatně, ale od druhého úseku přišlo neustálé zlepšování a finišman Tomáš Krupčík zásluhou excelentní střelby vytáhl reprezentační kvarteto až na šesté místo v cíli. Prvenství z minulého klání v Ruhpoldingu obhájili Norové.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Čeští biatlonisté Tomáš Krupčík (vlevo) a Adam Václavík.

Článek

Když třiadvacet štafet po poledni místního času startovalo, teploměr v Canmore ukazoval mínus 18,6 stupňů Celsia. K tomu se rozfoukal i docela silný vítr, takže bylo jasné, že to pro závodníky bude docela mrazivý očistec. Hřejivé tejpy na tvářích, několik vrstev oblečení a třeba i dvojí rukavice, to všechno byly prostředky, jak arktickou zimu přečkat ve zdraví.

Za Česko absolvoval první úsek 36letý Michal Šlesingr, který měl nejpomalejší střelecký čas při úvodní ležce a ještě při ní třikrát dobíjel. Z koberce se zvedal jako sedmnáctý, za sebou měl jen štafety, které musely na trestná kola. V čele uháněli Norové s Francouzi, Šlesingr měl na stojce jedinou opravu, jenže stále víc zaostával v běhu a jeho ztráta na vedoucí tandem tak narostla na téměř dvě minuty.

Nejstarší z reprezentantů předával Michalu Krčmářovi na 18. pozici. Stříbrný olympijský medailista to měl složité, protože jel dlouho prakticky bez kontaktu se soupeři. Obě střelecké položky ale zvládl v dobrém rytmu a s pouze jedním dobíjením, což ho docela posunulo, a když se na posledních dvou kilometrech kousnul i v běhu, vytáhl Česko až na 11. místo. „Snažil jsem se hodně tlačit na pilu, i když ten mráz byl dost krutý," říkal Krčmář, jenž předvedl šestý nejlepší čas úseku.

V polovině závodu měly vedoucí štafety Norska a Francie už víc než minutový náskok na Rusko a neustále se lepšící Rakousko, pak byla další časová díra. Třetí člen českého kvarteta, pětadvacetiletý Adam Václavík vyrážel na trať s odstupem dvou minut a třiceti vteřin. Střelbu vleže zvládl skvěle, rychle a bez využití náhradního náboje. Také díky slušnému běhu se dostal do elitní osmičky.

Foto: biatlon Český Slavík, Petr, ČTK

Čeští závodníci Michal Šlesingr (vlevo) a Michal Krčmář při štafetě v Canmore.

Bohužel při stojce nejmladšímu reprezentantovi ani tři dobíjení nestačila na vyčištění všech terčů, takže musel na trestné kolo. „Tohle mě mrzí, ale dělal jsem, co jsem v té chvíli uměl. Zima byla už dost šílená, řekl bych, že na samé hranici limitu pro zrušení závodu, což je mínus dvacet," vykládal Václavík.

Norský finišman J. Boe jasně mířil za dalším triumfem pro svou zemi, pochyb nebylo ani o stříbru pro Francii a bronz připadl Rusku. Za Česko jel závěrečný úsek štafety Tomáš Krupčík a při střelbě předvedl dvě parádní položky, bez nutnosti použití nějakého rezervního náboje. Vytáhl tím reprezentaci až na pátou příčku. Na trati vydal ze sebe všechno, jenže v posledním kilometru neodolal drtivému závěru rakouského běžeckého rychlíka Eberharda.

„Pro nás je v těch krutých mrazech tohle hodně hřejivý výsledek. Přiznám se, že po prvním úseku jsem se bál toho, že první desítka je pro nás ztracená, ale podmínky na střelnici byly tak těžké, že se otevřela ještě možnost. Ti tři kluci se s tím poprali vážně skvěle, furt jsme šli dopředu a pro Krupasovu střelbu na posledním úseku mám jen slova uznání," tvrdil v České televizi trenér Zdeněk Vítek.

Světový pohár biatlonistů v Canmore - štafeta 4x7,5 km:
1. Norsko (Birkeland, Christiansen, Bjöntegaard, J. Boe) 1:16:36,6 (0+7)
2. Francie (Guigonnat, Jacquelin, S. Fourcade, Fillon Maillet) +1:10,4 (0+8)
3. Rusko (Garaničev, Latypov, Loginov, Povarnicyn) +1:48,4 (0+9)
4. Německo (Rees, Lesser, Nawrath, Kühn) +2:48,6 (3+12)
5. Rakousko (Leitner, Eder, Landertinger, Eberhard) +3:22,2 (3+11)
6. Česko (Šlesingr, Krčmář, Václavík, Krupčík) +3:23,5 (1+9)

Reklama

Související témata: