Hlavní obsah

Potápějící se štafetu vytáhly Češky na sedmé místo. Vzaly za to Davidová i finišující Puskarčíková

Praha
Aktualizováno

V první polovině štafet Světového poháru v kanadském Canmore se české biatlonistky musely bát stažení ze závodu, když se pohybovaly úplně na chvostu osmnáctičlenného pole. Na třetím úseku ale Markéta Davidová potvrdila formu a předvedla báječný výkon, podobně jako finišmanka Eva Puskarčíková a v cíli z toho bylo pro Česko slušné 7. místo.

Foto: Andrea Solero, ČTK/AP

Česká biatlonistka Markéta Davidová

Článek

Mrazy v Canmore během pátku pouze těsně nedosáhly teplotního limitu, při němž se biatlonové závody už musí rušit. I tak bylo mínus 17,3 stupňů Celsia pro každou z účastnic dost zničující. Na rozdíl od klání mužů, které probíhalo o dvě hodiny dřív, na střelnici i část trati občas zasvítilo i slunce, ale poryvy větru zůstávaly.

Úvodní šestikilometrový úsek zvládla úžasně Italka Vittozziová, která pálila perfektně a rychle, navíc byla skvělá i na lyžích. Na Německo i Francii tak stihla najet takřka půl minuty.

Za Česko začínající Lucii Charvátovou zdržela hned na první položce tři dobíjení. K tomu volila hodně pomalé tempo střelby a ke stojce dorazila s 55vteřinovým mankem. Pokusila se proto o kvapíkové rány, jenže tahle taktika vůbec nevyšla a přes vyčerpání všech rezervních nábojů musela na dvě trestná kola.

Vítková střílela bezchybně

Veronika Vítková přebírala štafetu až na 17. místě s děsivou ztrátou přes tři minuty a při její aktuální běžecké bídě vážně hrozilo, že reprezentantky budou předstiženy o celé kolo, což by pro ně znamenalo stažení ze závodu. Naštěstí dvě naprosto čisté položky tohle nebezpečí zažehnaly.

„Už jsem se trochu dokázala srovnat se zdejšími mrazy, dýchalo se mi daleko lépe než ve čtvrtek a na střelnici se mi povedlo parádně využít, že v daném okamžiku hlavně na stojku mi tolik nefoukalo," přiznala pro Českou televizi Vítková.

Parádní úsek Davidové

Markéta Davidová tak vyrazila na třetí úsek jako patnáctá. Ležku sice zvládla až na tři dobíjení, ale na lyžích byla od začátku výborná. Při položce vstoje potřebovala zase dva náhradní náboje a vystupňovaným během v závěru vytáhla české ženy na 9. místo.

V čele se dlouho držely Italky hlavně díky přesné střelbě, vždyť z prvních pětadvaceti ran musely opravovat jedinou. Pak ale začaly kupit chyby a skončily až čtvrté. Cesta ke zlatu se otevřela pro Německo, které vytáhla do čela již úžasná Herrmannová a finišmanka Dahlmeierová vše dovršila. Eckhoffová a Röiselandová nejlepšími časy dne vytáhly Norky ke stříbru. Francie, která jako jediná nemusela na trestné kolo, brala bronz.

Puskarčíková dojela sedmá

Finišmanka reprezentace Eva Puskarčíková se v sílícím větru trápila při střelbě vleže, naopak vstoje ale nepotřebovala žádný náhradní náboj a když se vyždímala ještě v běhu, nemusela se po sedmém místě mračit.

„Charvátové se už vleže seknul náboj, to ji dost rozhodilo. Neporadila si s těžkými podmínkami, tam holky nakoupily dost výraznou ztrátu. Vítková zvládla dobře alespoň střelbu a druhá půlka štafety se mi líbila už moc, takže sedmé místo beru všemi deseti," líčil asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Spokojené byly i české hrdinky druhé poloviny závodu. "I v té děsné zimě jsem cítila, že se ještě může spousta věcí změnit. Říkala jsem si hlavně nezamrznout. Proto jsem zkusila nebojácně vyrazit do stíhačky a jsem ráda, že se povedlo štafetu vytáhnout až takhle nahoru," říkala Davidová.

"Když Makula udělala tolik dobré práce, tak jsem to přece nemohla pokazit, ale ta poslední položka už byla trochu v tranzu," připustila Puskarčíková.

Světový pohár biatlonistek v Canmore - štafeta 4x6 km
1. Německo (Hinzová, Hildebrandová, Herrmannová, Dahlmeierová) 1:10:16,3 (1+12)
2. Norsko (Kalkenbergová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) +30,2 (2+7)
3. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Simonová) +41,6 (0+12)
4. Itálie (Vittozziová, Gontierová, Wiererová, Sanfilippová) +1:40,5 (1+8)
5. Švýcarsko (A. Gasparinová, E. Gasparinová, Meinenová, Häckiová) +2:24,6 (2+10)
6. Rakousko (Riederová, Schwaigerová, Kupfnerová, Hauserová) +2:49,1 (1+9)
7. Česko (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) +3:44,8 (2+13).

.

Reklama