Hlavní obsah

Krčmář nezvládl střelbu, s osmi trestnými koly nemohl myslet na zlepšení

Aktualizováno

V sobotním stíhacím závodě Světového poháru biatlonistů se chtěl Michal Krčmář probít z 26. místa alespoň někam k patnáctce, jenže asbolutně mu nevyšla střelba. Udělal celkem osm chyb, což byl druhý nejhorší výsledek ze všech 60 startujících. Bylo z toho pro českého reprezentanta až 35. místo v cíli, z prvenství se radoval čistě střílející Francouz Quentin Fillon Maillet.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Krčmář při stíhačce v Soldier Hollow.

Článek

Na startu byl jen jediný český reprezentant. Původně se 19. místem ve sprintu kvalifikoval do stíhačky také 36letý Michal Šlesingr, ale po domluvě s trenéry si po nejlepším výsledku zimy dopřál den volna, aby byl ve výrazné nadmořské výšce fit pro nedělní štafetový program, v němž pojede první úsek mixu. „Nejdřív nechtěl pustit šanci na dobrý výsledek, ale když jsem ho ráno viděl, tak mi bylo jasné, že si jeho tělo říká o odpočinek," přiblížil trenér českých mužů Zdeněk Vítek.

Krčmáře srazily hned dvě chyby na úvod

Na rozdíl od pátečního závodu na 10 km, který celý výrazně poznamenal silný vítr, v sobotu odpoledne místního času v dějišti ZOH 2002 ze začátku rozhodně tolik nefoukalo. Pozitivně se to projevilo to hned při první střelbě, z elitní desítky šel na trestné kolo jen senzační držitel bronzu ze sprintu Němec Rees.

Bohužel z 26. místa startující Krčmář, který se snažil rychle sjet docela výraznou časovou ztrátu, udělal na ležce dvě chyby a z trestného kola se vracel až na 34. pozici. Za vedoucím tandemem Christiansen, Desthieux se doslova hnal norský fenomén J. Boe, původně 42vteřinové manko smazal ještě před druhou zastávkou na střelnici a po ní se už dostal do čela.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Michal Krčmář se občerstvuje při stíhačce v Soldier Hollow.

Ani stojka nevyšla

Krčmář naopak ani další ležku nedal bez chyby a přes docela slušný běh zůstával na hraně třicítky. Při stojkách začal střelbu ovlivňovat proměnlivý vítr a to Krčmáře definitivně zlomilo. Po třetí položce šel na další tři trestná kola a horko těžko držel bodované umístění.

Českému biatlonistovi nevyšla ani závěrečná stojka, udělal při ní dvě chyby. „Během stíhačky se úplně změnily podmínky oproti nástřelu. Michal Krčmář měl ale rozházenou střelbu ještě v okamžiku, kdy ten vítr tolik nezesílil. Stojky byly složité pro všechny, ale těch osm chyb Bimba bylo vážně hodně," řekl pro Českou televizi Vítek.

Boe přišel o vedení, když si musel dát 300 metrů na víc a vrátil se na trať až za krajanem Christiansenem. S lídrem SP se snažila držet krok francouzská dvojice Fillon Maillet, Desthieux. Byl z toho nakonec norsko-francouzský duel o prvenství, z nějž už při poslední položce, který se střílela v silných poryvech větru, vypadl Boe.

Musel totiž obkroužit tři trestná kola a nevešel se ani na stupně vítězů. Naopak Fillon Maillet udržel v celé stíhačce čistou střelbu a podruhé v sezoně triumfoval. Vedle něj všech dvacet ran do terče poslal i Kanaďan Gow a s 8. místem v cíli zapsal výsledkový skok o 36 příček.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Quentin Fillon Maillet si mohl dovolit vítěznou parádičku a cílem stíhačky projel pozadu.

Do nedělního závodu dvojic nastoupí za Česko Vítková s Krupčíkem a smíšenou štafetu, kterou budou ale netradičně rozjíždět muži, staví trenéři ve složení Šlesingr, Krčmář, Davidová, Puskarčíková. „Věřím, že by nám obě disciplíny, které budou už posledním startem před mistrovství světa, mohly přinést nějaký pěkný výsledek," dodal Vítek.

SP biatlonistů - stíhací závod na 12,5 km v Soldier Hollow
1. Fillon Maillet (Fr.)30:53,8 (0 tr. okruhů)
2. Christiansen (Nor.)+25,9 (1)
3. Desthieux (Fr.)+47,3 (2)
4. J. Boe (Nor.)+1:37,7 (5)
5. Lesser (Něm.)+1:55,1 (4)
6. Weger (Švýc.)+2:11,4 (3)
...
35. Krčmář (ČR)+4:47,2 (8)
Stav SP
1. J. Boe (Nor.)979
2. Loginov (Rus.)645
3. Desthieux (Fr.)636
4. Fillon Maillet (Fr.)596
5. Eder (Rak.)569
6. M. Fourcade (Fr.)554
...
17. Krčmář (ČR)319
24. Moravec (ČR)247
48. Krupčík (ČR)70
72. Šlesingr (ČR)22

Reklama

Související témata: