Hlavní obsah

Krupčík hned úvodní střelbou zazdil naději českého mixu

Aktualizováno

Smíšený závod dvojic českým biatlonistům ve Světovém poháru nevychází a bohužel to platilo i v neděli v americkém Soldier Hollow. Tomáš Krupčík s Veronikou Vítkovou obsadili až sedmnácté místo, když hned po první zastávce na střelnici musel Krupčík na trestné kolo a při sprinterském pojetí běhu i střelby v této disciplíně bylo vlastně po nadějích pro reprezentanty.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Tomáš Krupčík na střelnici při štafetě dvojic v Soldier Hollow.

Článek

Za tři týdny bude mít mix dvojic premiéru na mistrovství světa, možná i proto přilákala na start celkem 22 párů. V USA ale došlo k netradiční úpravě pravidel, v neděli před polednem místního času ho tam rozjížděli muži a při teplotě mínus šest stupňů Celsia byl trať dost umrzlá.

Na střelnici moc nefoukalo, jenže Krupčík si s úvodní ležkou neporadil ani při využití všech tří náhradních nábojů. Z trestného kola se vrátil úplně poslední, a když se také s položkou vstoje dost natrápil, Vítkové předával předposlední se ztrátou téměř minuty a půl. Špička závodu byla pro český pár v nedohlednu.

Dobíjela i Vítková

Když se na trať dostaly ženy, v čele jely favorizované rakouská, italská a francouzská dvojice, společnost jim překvapivě dělalo výtečně střílející Estonsko, které do poloviny závodu vůbec nedobíjelo. Naopak náhradní náboje, tři vleže a jeden vstoje, potřebovala Vítková, takže žádného výrazného posunu Česko nedosáhlo.

Do hry se pak znovu dostali muži. Hofer dobrým během i střelbou upevnil italské vedení před Rakouskem, extrémně vysoká úspěšnost střelby udržela v popředí i Estonce. Krupčík při svém druhém účinkování v závodě sice napravil střelbu, jenže běžecky byl průměrný a svou krajanku posílal do finiše ze 17. místa s mankem dvě a půl minuty.

Těžká podívaná pro trenéra

Vítková už moc možností na zlepšení neměla. „Těžko se mi na to dívalo. Absolutně nezvládnutá první položka v podání Krupčíka v podstatě zazdila celé snažení naší dvojice. V této disciplíně musí být střelba přesná a rychlá, protože na lyžích toho tolik už nesjedete a my ty základní předpoklady úspěchu nenaplnili," říkal trenér Zdeněk Vítek.

Boj o prvenství svedly na závěrečné položce vstoje Wiererová s Hauserovou, Italka ho rozhodla pro svou zemi neomylnou střelbou a lepším během než měla soupeřka. Estonsko přišlo o naději na senzační bronz, když muselo v poslední části závodu nejen hodně dobíjet, ale i kroužit trestné kolo. Třetí tak byli Francouzi, kteří oba předvedli výborné běžecké časy.

SP v biatlonu - smíšený závod dvojic v Soldier Hollow
1. Hofer, Wiererová (Itálie)35:27,9 (0+6)
2. Eder, Hauserová (Rakousko)+22,9 (0+2)
3. Guigonnat, Simonová (Francie)+50,2 (1+8)
4. Rees, Preussová (Německo)+1:06,9 (0+6)
5. Bjöntegaard, Tandrevoldová (Norsko)+1:07,4 (0+6)
6. Pidručnyj, Džimaová (Ukrajina)+1:17,9 (0+6)
7. Stegmayr, Skottheimová (Švédsko)+1:19,6 (0+4)
8. Zahkna, Ojaová (Estonsko)+1:29,6 (1+5)
...
17. Krupčík, Vítková (ČR)+3:45,1 (1+13)

Reklama

Související témata: