Hlavní obsah

Česká jednička? Globus? Když se k něčemu upnu, nedopadne to, varuje česká biatlonová kometa

Praha

Na dospělé mistrovství světa vyrazí poprvé a hned v roli biatlonistky, k níž budou fanoušci směřovat největší naděje. Však 22letá Markéta Davidová stála už čtyřikrát v sezoně na individuálních stupních vítězů a v Östersundu může útočit i na malý křišťálový globus za vytrvalostní závody. O svých plánech a ambicích hovoří i v následujícím videu před odletem na závěrečné soustředění v norském Oslu.

Markéta Davidová před odletem na soustředění do Norska.Video: Sport.cz

 
Článek

Sama jste v Östersundu nikdy nezávodila, tušíte, co vás tam čeká?

Vůbec. Ani jsem se nikoho neptala, radši mě to ani moc nezajímá a nechám se překvapit. Já to ani neberu jako mistrovství světa, spíš jako normální závody. Už před sezonou jsem říkala, že pro mě nemá žádný vrchol a ráda bych jezdila dobře a stabilně celou zimu. Takže bych si na šampionátu ráda dobře zazávodila, něco trefila a udělala hezký výsledek.

Co malý globus? Před posledním vytrvalostním závodem vedete s náskokem 16 bodů.

Na ten už se nechci vůbec soustředit. Většinou když se k něčemu takovému upnu, tak to nedopadne, tak nad tím radši vůbec nepřemýšlím.

Ani nad tím, že jste teď českou biatlonovou jedničkou?

Tak si nepřipadám. Jak jsem chtěla jezdit stabilně, moc se mi to nepovedlo, ale myslím, že ty medaile to trochu vyrovnaly, takže zatím můžu být spokojená s tou sezonou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká biatlonistka Markéta Davidová před odletem do Skandinávie na pražském letišti.

V čem jste během zimy udělala největší posun? Ve střelbě nebo sebedůvěře…

Já na té střelbě nezačala nějak víc pracovat, prostě to přišlo a všechno si sedlo. Možná si věřím víc než na začátku sezony, ale pořád to není stoprocentní, že bych si řekla, jak jsem skvělý střelec a teď budu dávat samé nuly.

Jak jste zvládla návrat ze závodů v zámoří? Část týmu skolily nemoci.

Já byla hotová spíš z posunu, ale zvládla jsem to. Dva dny jsem byla ve škole, pak už doma. Snažila jsem se odpočívat, i když za tak krátkou dobu se moc nedá, každý po vás něco chce…

Snažila jste se vyhýbat lidem, aby vás také nějaká viróza nepotkala?

Trochu jsem si dávala pozor, ale být kvůli tomu doma zavřený a ani si nejít nakoupit do krámu je nesmysl. Měli jsme teď pár tréninků, i když jen jeden společný, asi abychom si od sebe odpočinuli, když teď budeme spolu měsíc zase vycházet. (úsměv) Bylo příjemné se zase projet na lyžích po Jizerských horách…

Poznávali vás lidé?

Občas jo, když mám na sobě reklamy. V neděli jsem se byla podívat, jak ségra závodila na Bedřichově, tam se lidé se mnou fotili.

Co si do Skandinávie berete na volné chvíle?

Musím psát bakalářku o tejpování koní, tak jsem si nakoupila nějaké knížky a učení. Na to jsou soustředění nejlepší, tam toho napíšu nejvíc. Jako před sezonou v Imatře.

Na který ze závodů se těšíte nejvíc? Letos se vám zadařilo už prakticky ve všech.

Těším se na štafety, i když z nich mám i největší respekt. Ty týmové závody mě baví.

A který je teď nejméně oblíbený?

Pořád říkám, že ten vytrvalostní, ale vzhledem k tomu, že z něj mám už dvě medaile, tak nevím, jestli je to vhodné říkat. (úsměv) Ale pořád mi přijde hrozně dlouhý, k tomu ty čtyři střelby…

Reklama