Hlavní obsah

Ve větrné loterii Davidová třináctá, Vítková se ve stíhačce posunula kousek za ní

Östersund
Aktualizováno

V náročných klimatických podmínkách, které zavládly během stíhačky na MS, si Markéta Davidová neuhlídala výchozí sedmou pozici. V cíli byla ve švédském Östersundu třináctá, naopak hodně výrazný posun zaznamenala další česká biatlonistka Veronika Vítková a skončila jen tři příčky za svou reprezentační kolegyní. Premiérové zlato bere Němka Denise Herrmannová, která k biatlonu přešla teprve před necelými pěti lety z běhu na lyžích.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Herrmannová (uprostřed), Eckhoffová (vlevo) a Dahlmeierová. Nejlepší trio ze stíhačky na MS.

Článek

„Vítr se na střelnici děsně točil a mrzí mě, že jsem tam až moc dlouho čekala na rány. Lyže byly skvěle nachystané, ale na stavu jsem strávila děsně moc času," líčila pro Česko televizi Davidová. „Vítr na střelnici hodně pozlobil všechny závodnice. U Davidové je škoda první a poslední položky, kde ty dvojky byly fakt moc. Naopak Vítková se poprala se střelbou velmi dobře, přišel proto i velký posun," hodnotil bezprostředně po závodě asistent trenéra Jiří Holubec.

Jako první vyrazila na trať zlatá ze sprintu Slovenka Kuzminová. Necelou půl minutu za ní vyjela Davidová a jako sedmá přijela i na střelnici. První položka vleže ale při sílícím větru nevyšla ani jedné, obě se dopustily dvou chyb a musely tak uběhnout 300 metrů navíc na trestném kole. Zatímco v čele odjely Němky Herrmannovou s Dahlmeierovou, Kuzminová se vrátila šestá a Davidová jedenáctá, ale nabrala už ztrátu přes minutu.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Stíhací závod ve švédském Östersundu vyhrála biatlonistka Denise Herrmannová.

Vítková dala ležku jako jedna z mála čistě, což pro ni znamenalo výrazný skok o patnáct míst na 23. příčku. Druhou střeleckou zastávku sice dala s jednou chybou, přesto si zase maličko polepšila. Jen Herrmannová a Švédka Brorssonová zvládly za hustého sněžení také druhou položku vleže čistě a čelo stíhačky se tak hodně potrhalo. Každá závodnice se musela prát s výraznými poryvy větru, Davidová i přes jednu ráno mimo terč zůstala na 11. místě.

Herrmannová byla nesmírně rychlá v běhu, jenže při střelbě vstoje dvěma chybami dala příležitost své rivalce. Domácí hvězdička ani na třetí položce nezaváhala a pokračovala v čele s náskokem půl minuty na německý tandem. Davidová si znovu přidala do cesty trestné kolo a střelnici opouštěla dvanáctá. Vítková zase zasáhla terče všemi pěti ranami a byla už jen o pět míst za krajankou.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík, ČTK

Česká biatlonistka Markéta Davidová na trati závodu.

Vítr pak ovlivnil i poslední střelbu, kde Davidovou dvě rány mimo terč stály umístění v první desítce. Ještě hůř dopadla vedoucí Brorssonová, která neustála tlak a udělala čtyři chyby a sedmé místo v cíli obrečela. Naopak Herrmannová, Dahlmeierová zvládly závěrečnou položku čistě a bylo jasno zlatu pro Německo.

Uzmula ho pro sebe Herrmannová. Její vyčerpaná krajanka neodrazila útok zezadu se ženoucí Eckhoffové, která rozdílem dvou desetin brala stříbro. V cíli čtvrtá další Norka Röiselandová se zlepšila oproti startu o 21 míst, Vítková dokonce o dvaadvacet. Skokankou stíhačky se ale stala Švýcarka Häckiová, která se posunula o devětatřicet míst na čtrnácté.

„Jsem moc spokojená, jak jsem se posunula. Těší mě i způsob, jak jsem zvládla těžké položky, kde se točil vítr a že mi z dvaceti zůstaly nesklopené jen dva terče. Snad mi nějak pomohly i moje zkušenosti," líčila Vítková, která by se případným dobrým výsledkem z úterního závodu na 15 km mohla protáhnout ještě mezi elitní třicítku pro závěrečný závod s hromadným startem. Tam má už nyní jistou účast Davidová.

MS v Östersundu - stíhací závod na 10 km
1. Herrmannová (Něm.) 31:45,9 (2)
2. Eckhoffová (Nor.) +31,4 (2)
3. Dahlmeierová (Něm.) +31,6 (1)
4. Röiselandová (Nor.) +1:35,0 (4)
5. Öbergová (Švéd.) +1:35,0 (5)
6. Kuzminová (SR) +1:41,3 (7)
7. Brorssonová (Švéd.) +1:47,2 (4)
8. Tandrevoldová (Nor.) +2:01,2 (4)
13. Davidová (ČR) +2:45,0 (6)
16. Vítková (ČR) +3:01,5 (2)
41. Puskarčíková (ČR) +5:16,4 (4)

Reklama