Hlavní obsah

Senzační zlato pro Ukrajinu, Nor si titul odstřelil. Češi si ve stíhačce polepšili

Östersund
Aktualizováno

Otázka, jestli najde suverén Johanes Thingnes Bö na letošním mistrovství světa v Östersundu přemožitele, už má kladnou odpověď. Postaral se o ni senzační vítěz stíhacího závodu Ukrajinec Dmitro Pidručnyj, ale na rovinu je třeba říct, že si dlouho jasně vedoucí Nor titul doslova odstřelil při závěrečné položce, kde nezasáhl tři terče. Oba Češi si výrazně polepšili, osmnáctý Tomáš Krupčík o dvanáct míst a pětadvacátý Michal Krčmář dokonce o devatenáct.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Tři nejlepší ve stíhačce na MS. První Pidručnyj (uprostřed), druhý J. Boe (vpravo) a třetí Fillon Maillet.

Článek

J. Bö toužil po třetím zlatu z letošního MS. Už po první střelbě, kterou zvládl čistě, zvýraznil svůj náskok na 39 sekund. Bezchybná ležka posunula na druhou příčku M. Fourcadea, ale běžecky za Norem zaostával. Z české dvojice zvládl první zastávku na střelnici lépe Krčmář, jenž poslal všech pět ran do terče a odjížděl na 35. místě. Krupčík se po jednom trestném kole vrátil na trať hned za ním.

Druhá položka vleže pořadím v čele nezamíchala, i když Bö při ní jednou ranou minul terč. Přestože si dal 150 metrů navíc, vedl s převahou více než půl minuty před trojicí pronásledovatelů M. Fourcade, Loginov, Lesser. Reprezentačním tandem zopakoval střelecký výsledek z předchozí zastávky. Krčmář se další střeleckou nulou polepšil už na 25. místo, Krupčík po další chybičce pokračoval ve stíhačce na 34. pozici.

Foto: Jessica Gow, ČTK/AP

Dmitro Pidručnyj následuje ve stíhačce Andrejse Rastorgujevse.

Běžecky neměl J. Bö konkurenci. Když přijížděl na třetí položku, nemohlo ho ohrozit ani jedno trestné kolo, které si zase neodpustil. A když na něj museli i všichni za ním, vyšvihl se s minutovým odstupem na druhou příčku za svého mladšího bratra T. Boe. O držiteli zlata se v tom okamžiku zdálo jasno, jenže norský fenomén poslal při závěrečné střelbě tři rány mimo terč a své šance využil bezchybně a hlavně rychle na obou stojkách pálící Ukrajinec Pidručnyj.

Krčmář na první stojce dvakrát minul, zatímco jeho reprezentační kolega dal konečně čistou položku a pořadí českých závodníků se tak ještě jednou přesypalo. Krupčík odjížděl ze třetí zastávky na střelnici na 23. pozici, krajan byl o jedenáct příček za ním. Oba Češi pak dali poslední střelbu čistě a znamenalo to pro ně polepšení, Krupčík dosáhl dokonce svého nejlepšího umístění na mistrovství světa v kariéře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Krupčík před odletem na MS do švédského Östersundu.

"Chtěl jsem se co nejvíc posunout, máza se opravdu povedla trefit a lyže jely suprově. Na tu osmnáctou příčku mi také dost pomohly čisté stojáky," líčil Krupčík. „Rozhodně jsme všichni spokojenější než po sobotním sprintu a Křupas mi dělá radost, jak si poslední měsíc drží stabilní výkonnost," mínil trenér mužů Zdeněk Vítek.

„Snažil jsem se soustředit na střelbu, což se mi dařilo. Jen při té třetí položce jsem začal moc vnímat průběh závodu, a jak jsem myslel na to, kam bych se mohl posunout, vypadla mi na chvilku koncentrace. Na žádné kdyby se v biatlonu nehraje, ale výsledek ze stíhačky je k nakopnutí," uvedl pro Českou televizi Krčmář.

MS v Östersundu - stíhací závod na 12,5 km
1. Pidručnyj (Ukr.) 31:54,1 (2)
2. J. Boe (Nor.) +8,3 (5)
3. Fillon Maillet (Fr.) +17,7 (3)
4. T. Boe (Nor.) +18,1 (1)
5. M. Fourcade (Fr.) +27,8 (2)
6. Rastorgujevs (Lot.) +40,8 (1)
7. Guigonnat (Fr.) +47,3 (2)
8. Weger (Švýc.) +47,9 (3)
18. Krupčík (ČR) +1:49,8 (2)
25. Krčmář (ČR) +2:12,2 (2)

Reklama