Hlavní obsah

Davidová čísla neřeší. Přišel její velký den?

Östersund

Sváteční chvíle! Premiérově vyzdobená červeným číslem pro vedoucí závodnici Světového poháru v disciplíně vyrazí Markéta Davidová do dnešního vytrvalostního závodu mistrovství světa v Östersundu. Může pro ni skončit nebývalou slávou, i když i před šampionátem opakovala, že to je její nejméně oblíbená disciplína. Ve hře je medaile, na kterou už dvakrát dosáhla v tomto ročníku SP, v součtu se v seriálu může radovat z malého glóbu právě za dlouhé tratě. Zatím je o 16 bodů první před Italkou Lisou Vittozziovou, vedoucí závodnicí absolutního pořadí. Žádná další vytrvalostní bitva se v téhle sezoně už nekoná.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová

Článek

Po včerejším volnu to dnes bude pěkně rušné odpoledne pro český biatlon. Každý bod může rozhodovat o konečném výsledku seriálu, do kterého se započítávají i výsledky z MS. O počtech ale nechce Davidová nic slyšet.

„Většinou, když se k něčemu takovému upnu, tak to nedopadne, tak nad tím radši vůbec nepřemýšlím," snaží si už od odjezdu na MS zachovávat čistou hlavu.

MS v Östersundu – vytrvalostní závod žen:
Start je v 15:30
vysílá ČT Sport
on-line na Sport cz
Markéta Davidová vyrazí z Češek jako první s číslem 15, následovat ji budou Veronika Vítková (61), Eva Puskarčíková (68) a Jessica Jislová (89), ve startovní listině je 95 biatlonistek.

Na MS má na kontě šesté místo ve smíšené štafetě, sedmou pozici ve sprintu a třináctou ve stíhačce.

„Jak se vám zatím líbí MS?" ptala se zjevně potěšena svými výsledky na sítích fanoušků, jimž celý český tým chce ozvláštnit zážitek ze sledování dnešního závodu na dálku u televize. Nabízí i stylovou výhru...

Ale jí samotné se naskýtá možnost získat mnohem zajímavější suvenýr než startovní číslo. Pokud zajede na bednu, což se jí v sezoně povedlo v obou vytrvalostních závodech (třetí při vytrvalostní premiéře ve SP v Pokljuce a druhá v Canmore), nebude co řešit. Už může přemýšlet, kam glóbus doma vystaví. A také o tom, jestli nevezme vytrvalostní závod na milost. „Pořád mi přijde hrozně dlouhý, k tomu ty čtyři střelby...," měla ještě před MS jasno, že je to pro ni nejneoblíbenější disciplína. Patnáct kilometrů se čtyřmi střelbami s trestnou minutou za každou chybu.

Jak to je s body? Davidová jich má v pořadí vytrvalostních závodů na kontě 102, druhá Vittozziová 86, třetí je se 71 Slovenka Paulína Fialková. Trofej je pro dvaadvacetiletou Češku vskutku blízko. Spíše jen teoretickou šanci na glóbus má i čtvrtá Polka Monika Hojniszová, ve hře jsou papírově i další závodnice v první a zčásti i druhé desítce pořadí.

Čísla, body, kalkulace...
Pořadí SP ve vytrvalostním závodě po 2 dílech:
1. Markéta Davidová (ČR) 102
2. Lisa Vittozziová (It.) 86
3. Paulína Fialková (SR) 71
4. Monika Hojniszová (Pol.) 64
5. Franziska Hildebrandová (Něm.) 62
Kolik se dává?
Od prvního do desátého místa se ve SP uděluje: 60 - 54 - 48 - 43 - 40 - 38 - 36 - 34 - 32 - 31 bod. Dále odstupňováno po jednom bodu do 40. příčky.
Jaké jsou možnosti?
Nabízí se jich celá řada. Ale klíčové zřejmě bude porovnání s Vittozziovou. Při jejím případném triumfu by Davidová k zisku trofeje potřebovala být nejhůře třetí, při druhém místě Italky musí být Česka do šesté příčky. Bude-li zatím celkově druhá závodnice v dnešním závodě třetí, Davidové k trofeji pomůže ještě i deváté místo. A když italská biatlonistka zůstane těsně pod stupni, může být Davidová i čtrnáctá.

Česko už ve vytrvalostním závodě opakovaně sbíralo úspěchy, a to nejen v éře Gabriely Koukalové, která byla na MS druhá v letech 2015 a 2017. Kateřina Holubcová ovládla závod v Chanty Mansijsku v roce 2003.

Z Češek naposledy vyhrála ve SP hodnocení dlouhých závodů v sezoně 2013/14 Koukalová. Byl to tehdy její první individuální glóbus ze sedmi, které kdy získala, včetně toho velkého za celkový triumf v seriálu SP v roce 2016.

Je také poslední Češkou s malým glóbem. V roce 2017 při pohárovém finále v Oslu jej získala nejprve za sprint, pak i za hromadné závody.

Reklama