Hlavní obsah

Nakonec divočina! Biatlonisté si na závěr sezony zkusili úplnou novinku

Konec sezony s premiérou. Skoro by se chtělo napsat biatlonové boží dopuštění. Poslední díl IBU Cupu v italském Martellu se zapsal do historie, v závodě s hromadným startem poprvé mohlo startovat 60 účastníků místo dosavadních 30. Přetlak na trati nebyl zase až tak znát...

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Ilustrační foto.

Článek

Závod, masák opravdu jak se patří, byl kvůli velkému počtu účastníků přesunut na pozměněnou trať, v úvodu tak ubylo nebezpečných sjezdů. A na střelnici se 30 pozicemi se pole bez větších zádrhelů vystřídalo postupně ve dvou skupinách, vždy v jiném kole.

„Bezpečnost pro nás byla na prvním místě," uvedl pro biatlon.cz technický delegát závodu Vlastimil Jakeš, jinak též ředitel SP v Novém Městě na Moravě.

Závod mužů měřil 15 km, ženy startovaly na 12 km dlouhé trati. Nutno dodat, že ani v jedné kategorii účastnická šedesátka nebyla naplněna. Únava a nemoci v závěru zimy úřadovaly. Mužů startovalo 55, žen pouze 45. Ale i tak šlo o pozoruhodnou záležitost.

Podle českého činovníka poněkud chyběla tradiční přehlednost závodu, oříškem pro televizi by mohl být přímý přenos z takovéhoto klání případně zařazeného na prestižnější scénu.

Jak si kdo vlastně stojí? Dlouho to nebylo zcela patrné. Až před druhou ležkou, tedy ve třetím z šesti okruhů.

Otázkou však také je, zdali se takový závod ve Světovém poháru vůbec objeví. "Pokud ano, tak věřím, že televize si k jeho zpracování cestu naleznou," říkal dále Jakeš pro web.

Na střelnici podle něj nedocházelo k žádným problémům. „Samotné závody ovšem byly hodně dramatické, pořadí se neustále měnilo," pokračoval Jakeš. A novinka jako by některé závodníky mátla. Dlouho vedoucí a bezchybně střílející Němka Deigenteschová minula na závěrečné položce všech pět terčů, skončila až třináctá.

„Po závodě se o novém formátu hromaďáku hodně diskutovalo i mezi trenéry a mohu říci, že jej v zásadě chválili," dodal Jakeš.

Co ještě bylo pozoruhodné? V novém formátu disciplíny si dobře vedli čeští junioři. Vítězslav Hornig obsadil 18. místo a pro nejlepší výsledek v IBU Cupu si doběhla i nakonec 26. Petra Suchá.

Reklama

Související témata: