Hlavní obsah

Biatlonistka Davidová v odměnách porazila české vítězky Světového poháru

Kdo si z českých sportovců v uplynulé zimě vydělal na odměnách ze závodů nejvíc peněz? Celkové vítězky Světových pohárů rychlobruslařku Martina Sáblíkovou a snowboardistky Evu Samkovou a Ester Ledeckou předčila biatlonistka Markéta Davidová. Oficiálně ovšem zveřejňují finanční prémie jen sjezdaři a klasičtí lyžaři, u ostatních se jedná o odhady.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Markéta Davidová v kanadském Canmore.

Článek

Dvaadvacetiletá Davidová se čtyřikrát dostala v individuálním závodu Světového poháru na stupně vítězů. Jednou zvítězila a dohromady se štafetami mohla na odměnách před zdaněním získat 63 500 eur, v přepočtu 1,633 milionu korun. V porovnání se svou slavnější předchůdkyní Gabrielou Koukalovou, která při celkovém triumfu ve Světovém poháru v sezoně 2015/2016 vydělala celkem 6,3 milionu korun, jde ovšem o citelně nižší příjem.

Zatímco Davidová absolvovala skoro 30 závodů, Samková jich na vrcholné úrovni jela šest, ale v každém stála na stupních vítězů. Stala se mistryní světa, přidala tři výhry v SP a má tak na kontě asi 64 800 švýcarských franků (1,483 milionu korun).

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Markéta Davidová během hromadného závodu biatlonistek na MS v Östersundu

Ani Sáblíkové nestačila jedna z nejúspěšnějších sezon v kariéře, aby se stala největším českým zimním "boháčem". A to se stala třikrát mistryní světa a podvanácté ovládla celkové hodnocení Světového poháru. Celkově si vydělala 62 300 dolarů (1,41 milionu korun), nejvyšší prémii (22 000 dolarů) získala trojnásobná olympijská vítězka za triumf na vícebojařském šampionátu.

Sáblíková v březnu třikrát překonala světový rekord, za což však žádný bonus nezískala. Pouze dostane od Mezinárodní bruslařské unie zlatý prsten.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Radost Martiny Sáblíkové po světovém rekordu na 5000 m.

Dvojnásobná olympijská vítězka Ledecká kombinovala snowboard a lyže. V paralelních disciplínách na snowboardu si i díky dvěma pohárovým výhrám přišla na 46 650 franků (1,068 mil. korun) a na lyžích přidala 11 800 franků (266 000 korun).

Z mužů se dostal přes milion jen Koudelka

Jediným mužem, který se v zimě dostal přes milion hrubého, je skokan na lyžích Roman Koudelka. Pátý muž Turné čtyř můstků a dvakrát čtvrtý v závodu SP si na konto připsal 52 300 franků, v přepočtu 1,197 milionu korun.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká měla důvod k úsměvům

Pro většinu z úspěšných reprezentantů by výše uvedené odměny na zajištění sezony nestačily. Sportovci tak berou platy v klubech, resp. rezortech (Armádní sportovní centrum Dukla a Olymp Centrum sportu Ministerstva vnitra) a mají finance od sponzorů. Například roční rozpočet Ledecké manažeři vyčíslili na šest až sedm milionů korun.

Ten by z odměn naplnila americká lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová, která si vyjela 886 368 švýcarských franků, což je 20 milionů korun.

Foto: Vítek Ludvík

Eva Samková se chlubí svou nejnovější trofejí.

V biatlonu dostává odměny první patnáctka v závodu SP a nejlepších šest týmů ve štafetách. Ve snowboardkrosu i paralelních disciplínách se rozdělují odměny mezi šestnáctku, v lyžování a skocích si vydělá bodovaná třicítka. FIS stanovuje minimální výši odměn na závod, ale pořadatel má možnost objem zvýšit.

Reklama