Hlavní obsah

Změny jsou nevyhnutelné, tvrdí norský kouč českých biatlonistek

Praha

Norský trenér Egil Gjelland není ve světě biatlonu žádným nováčkem. Na svém kontě má mimo jiného třeba zlatou a stříbrnou olympijskou medaili ze štafet. Loňská sezona pro něj ale byla první u českého týmu a zároveň šlo o jeho vůbec první zahraniční trenérskou štaci. „Poznal jsem, že když trénujete v jiném jazyce, tak je těžší vysvětlit naprosto přesně, co chcete,“ říká v rozhovoru pro web Český biatlon, ve kterém se rozpovídal i o uplynulé sezoně a plánech na tu příští.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér žen Egil Gjelland během tiskové konference před sezonou 2018/2019. Jaká bude sezona příští?

Článek

Sezona to byla pro český ženský biatlon vlastně docela rozporuplná. Na jednu stranu byli fanoušci nadšeni z Markéty Davidové, která dokázala několikrát vystoupat až mezi ty úplně nejlepší, na stranu druhou je ale fakt, že Veronika Vítková se často na lyžích trápila a ani Eva Puskarčíková nepředvedla výrazné výsledky.

„Něco bylo dobré, něco ne. Udělali jsme nějaké změny, také bylo potřeba holky pořádně poznat," hodnotí Gjelland uplynulou sezonu pro Český biatlon s tím, že nyní už se hodlá soustředit na budoucnost. V ní to podle něj bude jednodušší, neboť nyní už české závodnice lépe zná a ví, jak pracují v tréninku.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Markéta Davidová během hromadného závodu biatlonistek na MS v Östersundu

„Změny jsou nevyhnutelné. Víme o slabších místech, na které se v přípravě zaměříme," uvádí kouč, který je nadšený z výkonů Markéty Davidové „Je stejná jako další biatlonistky. Myslím jako další skvělé biatlonistky," směje se.

„Má v sobě všechno pro to, aby byla velmi úspěšná, a také přesně ví, co má dělat," dodává Nor. Zároveň ale upozorňuje, že velký potenciál mají i další české biatlonistky.

Výborná střelba, ale slabší běh Vítkové

V rámci tréninku se svými svěřenkyněmi se Nor hodně soustředil na střelbu. I proto se v ní většina biatlonistek zlepšila. Výborně si na střelnici obvykle vedla také Veronika Vítková, jenže ta bohužel také často zaostávala běžecky.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Veronika Vítková během hromadného závodu biatlonistek na MS v Östersundu

„Veronika byla ve střelbě velmi silná. I pro mě je hodně těžko vysvětlitelné, proč to nebylo tak dobré i na trati. Možná jsou tím důvodem právě změny v přípravě," přemítá norský kouč, který povolá své svěřenkyně do přípravy už příští týden.

Reklama